c S

Vsak bi se moral vesti, kot da je okužen

17.03.2020 18:17 Ljubljana, 17. marca (STA) - Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci poudaril, da zdravstveni sistem ni prilagojen na težave, s katerimi se soočamo ob epidemiji koronavirusa. Število okuženih je po njegovih besedah petkrat večje od potrjenih. Ob tem je poudaril, da bi se moral vsakdo vesti, kot da je okužen. Ker tega ni, so potrebne omejitve, pravi.

Minister je danes dejal, da je uradno število potrjenih okužb z novih koronavirusom 275, a verjetno jih je petkrat več. Namreč vseh, ki kažejo znake respiratornih obolenj, ne testirajo, nekateri pa bodo še zboleli.

Poudaril je, da je treba pravilno načrtovati in zagotavljati testiranja in nima smisla, da bi vsakega testirali. "Smiselno je upoštevati strokovno presojo in v katerih primerih se to počne. Populacija ne bi bila nič bolj varna, če bi vse testirali," je dejal.

Pristojni upajo, da se bo ob sprejetih ukrepih stopnja naraščanja okuženih in obolelih uspela umiriti, da bi jo zdravstveni sistem obvladoval, torej da bi se bolniki z zapleti pojavili v daljšem časovnem obdobju, da bi jih lahko obravnavali.

Po ministrovih besedah se težave zdravstvenega sistema, ki že tako ali tako obstajajo, v takšnih razmerah samo še potencirajo. A kljub temu zagotavlja, da razmere za zdaj obvladujejo.

"Potrebni so ukrepi organizacijske narave," je dejal Gantar in omenil možnost vzpostavitve mobilnih enot za testiranje na terenu. Tako bodo denimo testirali neposredno na domu ali v domovih za ostarele in tem ljudem ne bo treba iti na vstopno točko.

Izpostavil je, da so pozorni na domove starejših občanov in kronične bolnike. In ukrepi gredo v smeri, kako rizične osebe umaknit iz delovnega procesa.

Opozoril je na pomanjkanje zaščitnih sredstev. "Dokler z njimi ne razpolagamo, bo pač prihajalo do omejitev in pritožb, da tega ni," je povzel.

Da bi najbolj smotrno razdeljevali zaščitno opremo glede na dejanske potrebe, so danes bolnišnicam poslali točna navodila, katere podatke jim morajo dnevno pošiljati - gre za podatke o številu bolnikov, testiranih itd.

Opozoril je, da so države, ki so ogrožene zaradi novega koronavirusa, začele omejevati izvoz zaščitnih sredstev. A pričakuje, da se bo preskrbljenost z zaščitno opremo v naslednjih dneh izboljšala in jo bodo lahko razdelili vsem tistim, za katere menijo, da jo morajo prejeti.

"Situacija je bila v štartu podcenjena, da se je to, ne le v Sloveniji, pač pa tudi drugje obravnavalo kot malo hujšo gripo, kar se je izkazalo za napačno oceno," je dejal.

V tej luči je bil Gantar kritičen do Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki da je napačno ocenil situacijo, s tem pa je Slovenija tudi zamudila ključno obdobje, ko bi lahko prej ukrepali. "S pravimi ukrepi smo zamudili teden ali deset dni. Če se vsak dan podvoji število bolnikov, pomeni to veliko razliko," je opozoril.

Ob tem je vlada danes tudi zamenjala predstavnico ustanovitelja v svetu NIJZ. Svet zavoda med drugim potrjuje oziroma razrešuje direktorja. Gantar danes ni želel komentirati, ali bo predlagal razrešitev direktorice NIJZ Nine Pirnat, saj da se želi z njo najprej pogovoriti.