c S

Sindikat Vir: Okrožnice ministrstva za izobraževanje niso dovolj jasne

13.03.2020 22:38 Ljubljana, 13. marca (STA) - Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Vir opozarja, da bi moralo ministrstvo za izobraževanje podati jasna navodila vodstvom vzgojno-izobraževalnih zavodov, da se ti zaprejo za vse zaposlene. Določijo pa naj se jasni kriteriji, kateri delavci lahko opravljajo nujna dela in kaj mednje sploh sodi.

V sindikatu poudarjajo, da je vladna odločitev o začasni prepovedi zbiranja ljudi v vzgojno-izobraževalnih zavodih nastala na podlagi urgentne situacije in razglašene epidemije. Zato menijo, da bi morali zavode zapreti za vse zaposlene.

"Le tako bomo lahko v polni meri zagotovili varnost zdravja delavcev in s tem celotne družbe. Dogaja pa se ravno obratno, da morajo nekateri delavci še vedno prihajati na delo, predvsem pa ni jasnih kriterijev, kaj so nujno potrebna dela in kateri delavci ta dela lahko opravljajo," so zapisali v sindikatu.

Pozivajo, naj se določijo natančni kriteriji v primerih nujno potrebnih del, torej del zaradi varovanja življenja, zdravja ali premoženja, in sicer tako, da del teh "urgentnih ekip" niso zaposleni, starejši od 43 let, in delavci z zdravstvenimi težavami. Prav tako pa naj teh nujnih nalog ne opravljajo delavci, ki morajo doma skrbeti za ogrožene, predvsem starejše ljudi.

Okrožnice, ki jih je ministrstvo za izobraževanje poslalo v zadnjih dveh dneh, po navedbah sindikata "niso dovolj jasne, preveč vrat puščajo odprtih, s tem pa varnost in zdravje zaposlenih ter uporabnikov nista zagotovljena". Zaradi nejasnih navodil, ki jih vodstva zavodov interpretirajo vsak po svoje, pa prihaja do kršitev zakonodaje (prisilno odrejanje letnega dopusta) ter odrejanja del, ki niso nujna (na primer čiščenje nenujnih površin).

Glede na odzive s terena in številne klice zaskrbljenih delavk v vzgoji in izobraževanju, ministrstvo tudi pozivajo, da se javnim uslužbencem omogoči izrabo petdnevne plačane odsotnosti zaradi elementarnih nesreč, se z njimi morda dogovori za delo na domu, kjer pa to ni možno, da se jim odredi čakanje na delo.

Vsem, ki jih vodstva kljub jasnim pozivom stroke, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in odločbe o zaprtju vrtcev in šol kličejo na delovna mesta, pa bodo priporočili, da uporabijo 53. člen zakona o varnosti in zdravju pri delu. V skladu z omenjenim členom ima delavec v primeru resne in neposredne nevarnosti za življenje ali zdravje pravico ustrezno ukrepati, skladno s svojim znanjem in tehničnimi sredstvi, ki jih ima na razpolago, v primeru neizogibne nevarnosti pa celo zapustiti nevarno delovno mesto, delovni proces oziroma delovno okolje, so še pojasnili.