c S

Štipendije L'Oréal-Unesco raziskovalkam v fiziki, nanoznanosti in biomedicini

11.03.2020 17:01 Ljubljana, 11. marca (STA) - L'Oreal Adria in slovenska komisija za Unesco sta z nacionalno štipendijo za ženske v znanosti 2020 tudi letos nagradila tri perspektivne mlade raziskovalke. Letošnje nagrajenke so raziskovalka s področja fizike Lara Ulčakar, kemičarka, ki raziskuje na področju nanoznanosti, Špela Trafela, in Petra Sušjan, ki raziskuje na področju biomedicine.

Nacionalni program za ženske v znanosti letos že 14. podeljuje štipendije. Letošnje nagrajenke so štipendijo v višini 5000 evrov prejele za odličnost svojih raziskovalnih del, ki predstavljajo pomemben prispevek k razvoju znanosti in napredku družbe. Mlade raziskovalke so aktivne tudi pri promociji znanosti in prenosu znanja na mlajše generacije, so sporočili iz L'Oreal Adria in slovenske nacionalne komisije za Unesco.

"Mladim ženskam, ki razmišljajo o izbiri znanstvene poklicne poti, svetujem, naj bodo pri svojem delu odprte za znanstvena sodelovanja izven svoje raziskovalne skupine. Naj se udeležujejo poletnih šol in konferenc, tam predstavljajo svoje delo in razpravljajo s čim več raziskovalci, saj bodo tako dobile nove ideje in si širile obzorja," je predlagala nagrajena 27-letna Lara Ulčakar, ki se v svojem raziskovanju ukvarja s teoretično fiziko, znanje pa prenaša na mlajše generacije tudi kot asistentka na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

29-letna Špela Trafela se na svoji znanstveni poti ukvarja z nanoznanostjo, za katero se je navdušila že v času, ko je kot študentka delala na Odseku za nanostrukturne materiale na Institutu Jožef Štefan. "Že samo študentsko delo me je navdušilo do te mere, da sem se, ko je prišel čas odločitve, kaj bom počela v življenju, brez oklevanja vpisala na doktorski študij," pojasnjuje svojo odločitev za poklicno pot v znanosti. Danes v okviru doktorskega študija na Mednarodni podiplomski šoli na Institutu Jožef Stefan razvija nanostrukturirane receptorske elemente za detekcijo formaldehida v alkalnih medijih na osnovi redoks sistema Ni (OH)2/NiOOH-Ni.

Petra Sušjan je 30-letna Ljubljančanka, ki na Kemijskem inštitutu v okviru doktorskega študija biomedicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani raziskuje mehanizme aktivacije in inhibicije inflamasoma NLRP 3. To je večproteinski kompleks, ki je eden izmed gonilnih molekularnih mehanizmov aktivacije vnetnega odziva pri številnih boleznih sodobne medicine. "Petra je izjemna mlada raziskovalka. Verjamem, da jo bo štipendija še dodatno spodbudila, da bo v nadaljnji znanstveni karieri dosegla še marsikaj," je povedala njena mentorica Iva Hafner Bratkovič s Kemijskega inštituta.

Po podatkih Statističnega inštituta Unesco za leto 2019 delež žensk med raziskovalci na svetovni ravni namreč znaša 29,3 odstotka, v EU pa je glede na podatke raziskave She Figures 2018 med raziskovalci le tretjina žensk. V Sloveniji na doktorskem študiju celo prevladujejo ženske (54 odstotkov), veliko žensk tudi doktorira, postanejo asistentke, docentke, potem pa se njihovo napredovanje upočasni ali ustavi.