c S

Ekonomska fakulteta kritična ob inšpekcijskem nadzoru v času prilagajanja študijskega procesa

10.03.2020 19:02 Ljubljana, 10. marca (STA) - Na ekonomski fakulteti so kritični ob napovedanem inšpekcijskem nadzoru nad njeno tržno dejavnostjo, ki ga bo izvedel inšpektorat za javni sektor. Gre za nerazumen pritisk v času, ko mora fakulteta zaradi koronavirusa prilagajati pedagoški proces, menijo. Na inšpektoratu pravijo, da je bila fakulteta za nadzor določena po "objektivnem kriteriju".

Kot so sporočili z ljubljanske ekonomske fakultete, jih je inšpektorat v ponedeljek obvestil, da bo na fakulteti izvedel sistemski inšpekcijski nadzor nad porabo tržno pridobljenih sredstev fakultete in njenega sistema nagrajevanja uspešnosti dela zaposlenih. "Glede na dozdajšnje aktivnosti omenjenega inšpektorata" na fakulteti ocenjujejo, da gre "za tendenciozno ravnanje državnega organa" v času "posebnih razmer, ko se fakulteta ter vsi njeni zaposleni in študenti pripravljajo na zahtevno prilagoditev novim pogojem dela in študija" zaradi groženj, povezanih s koronavirusom. "Gre za ne prvi grob poskus oviranja delovanja fakultete v posebnih okoliščinah," so prepričani.

Na fakulteti se jim glede na omenjene okoliščine postavlja vprašanje, kakšen je dejanski interes inšpektorata in njegovega vodstva, posebej glede na to, "da so se v medijih v zadnjem času pojavili zapisi o vlogi vodje inšpektorata za javni sektor v sodnih postopkih v zvezi z izplačevanjem dodatka za stalno pripravljenost na ekonomski fakulteti in ostalih članicah Univerze v Ljubljani".

Inšpektorat za javni sektor je namreč leta 2015 izvedel nadzor nad poslovanjem 11 fakultet Univerze v Ljubljani, pri čemer je pri devetih, med drugim tudi ekonomski fakulteti, odkril nepravilnosti. Te so zdaj predmet kazenskega pregona vodilnih nekaterih fakultet, med drugim tudi vodilnih ekonomske fakultete.

Na inšpektoratu so zavrnili očitke, da gre pri nadzoru za kakršenkoli pritisk na fakulteto. Kot so pojasnili za STA, bo nadzor izveden na podlagi vsakoletnega načrta dela, ki je bil sprejet že v začetku januarja. V načrtu dela za leto 2020 so med drugim določeni tudi sistemski nadzori s področja delovne uspešnosti iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu.

"Za to skupino nadzorov je bilo določenih osem proračunskih uporabnikov, in sicer po absolutno objektivnem kriteriju, saj so bili določeni proračunski uporabniki, ki so imeli (po podatkih informacijskega sistema ISPAP) največji obseg izplačila delovne uspešnosti iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu. Med osmimi uporabniki z najvišjimi izplačili je bila tudi ekonomska fakulteta in zgolj to je razlog, da je ekonomska fakulteta v skupini uporabnikov, pri katerih je predviden nadzor," so zapisali.

Pojasnili so še, da je inšpektorica izvedbo nadzora najavila, ko še niso veljali ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Za dostavo dokumentacije je fakulteto prosila do 30. marca, v kolikor fakulteta do navedenega roka dokumentacije ne bo mogla dostaviti, ji bo ta rok podaljšan, so dodali.