c S

Deležniki na področju vzgoje in izobraževanja v pričakovanju odgovorov na ključna vprašanja

07.03.2020 15:19 Ljubljana, 07. marca (STA) - Študentska organizacija je nastajajoči vladi že pred dnevi poslala poziv za skupno konstruktivno sodelovanje v dobro mladih in celotne slovenske družbe. Pri napovedanih ukrepih, ki jih sicer v velikem delu podpirajo, pogrešajo konkretnejše rešitve. Tudi v šolskem sindikatu Sviz v koalicijski pogodbi pogrešajo odgovore na ključna vprašanja.

Prvak SDS in novi mandatar Janez Janša je listo ministrskih kandidatov vložil v DZ v petek zvečer. Za ministrico za izobraževanje predlaga Simono Kustec iz SMC, ki je redna profesorica in raziskovalka na ljubljanski Fakulteti za družbene vede ter nekdanja poslanka.

Podroben program dela vlade je sicer glede na napovedi Janše še pričakovati, so pa ključne ukrepe napovedali v koalicijski pogodbi, ki so jo podpisale SDS, SMC, DeSUS in NSi.

V izvršilnem odboru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) menijo, da so usmeritve nove vlade na področju vzgoje in izobraževanja v koalicijski pogodbi zapisane "izrazito ohlapno, nenatančno, predvideni cilji in rezultati pa nedorečeni do takšne mere, da se bo lahko vlada nanje sklicevala, ne glede na to, kaj bo počela".

Med drugim se sprašujejo, kaj pomeni napoved o znižanju javne porabe oziroma ali to pomeni zniževanje plač in odpuščanja v javnem sektorju. Prepričani so, da v vzgoji in izobraževanju nujno potrebujemo novo belo knjigo, a ta v "koalicijski pogodbi novih koalicijskih strank sploh ni omenjena". "Ali to pomeni, da bosta naslednji dve leti za evalvacijo obstoječega stanja in pripravo strategij in smeri razvoja vzgoje in izobraževanja izgubljeni?" se sprašujejo.

Tudi visoko šolstvo v koalicijski pogodbi po njihovem prepričanju tako rekoč ne obstaja. Zato se sprašujejo, ali koalicija opušča nujno potrebne zakonske spremembe na področju visokega šolstva, ki so jih vsi vpleteni usklajevali zadnji dve leti, pri čemer gre predvsem za spremembe zakona o visokem šolstvu, ki bi morale urediti razmerja med javno službo in tržno dejavnostjo fakultet.

Sprašujejo se tudi, kaj pomeni napovedana dogradnja sistema financiranja znanstveno-raziskovalne dejavnosti: "Ali je to mogoče razumeti tako, da bo vlada prevzela zadnji predlog zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki je že bil usklajen med vsemi deležniki, in ga je vlada že posredovala v DZ?"

Škandalozno se jim tudi zdi, da je kultura v koalicijski pogodbi omenjena v zgolj dveh točkah.

Bolj prizanesljivi so v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Menijo, da so nekateri ukrepi sicer napisani ohlapno, a da so hkrati dobra podlaga za sprejem konkretnih ukrepov. Velik del ukrepov pri tem pozdravljajo.

Med drugim pozdravljajo napoved ureditve stanovanjske sheme za mlade družine in gradnjo najemniških stanovanj, kot tudi izvzem študentskega dela in kadrovskih štipendij pri upoštevanju skupnega dohodka gospodinjstva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter uvedbo univerzalnega otroškega dodatka.

Opozarjajo pa, da je ukrep urejanja državnih štipendij napisan zelo ohlapno, zato si želijo, da bi skupaj s pristojnim ministrstvom skupaj začrtali bolj konkretne rešitve. Tudi na področju izobraževanja so predlagani ukrepi pričakovani, vendar prav tako ohlapno zapisani, pravijo. Zato pričakujejo, da bo lahko ŠOS kot krovna študentska organizacija sodelovala pri pripravi konkretnih zakonskih rešitev.

"Jasno in aktivno pa bomo odrekli podporo predlogu uvedbe obveznega naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka. Za takšen predlog po našem mnenju ni niti strokovne podlage niti podpore javnosti, še posebej med mladimi," ocenjujejo.

Nasploh pa vladi in ministrom nastajajoče vlade želijo uspešno delo in pošiljajo poziv za skupno konstruktivno sodelovanje v dobro mladih in celotne slovenske družbe.