c S

Tudi v izobraževanju skrbi zaradi novega koronavirusa

06.03.2020 13:08 Ljubljana, 06. marca (STA) - Zaskrbljenost zaradi novega koronavirusa čutijo tudi v izobraževanju. V mnogih šolah so že v minulih tednih začeli bolj aktivno opozarjati na ukrepe za preprečevanje širjenja okužb dihal. Posamezne šole pa so se odločile celo za odpovedi šolskih dejavnosti in dogodkov. Na ministrstvu poudarjajo, da v tem trenutku ni razloga za tako stroge ukrepe.

Že minuli teden, ko v Sloveniji ni bilo potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, so v vrtcih, šolah in tudi na fakultetah začeli zavzeto opozarjati na preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb dihal. Opozarjali so tudi, naj ljudje z znaki okužb dihal ostajajo doma.

Ponekod so šli še nekaj korakov dlje. V nekaterih osnovnih in srednjih šolah so začeli odpovedovati šole v naravi, ekskurzije in izlete. Ponekod so do nadaljnjega odpovedali tudi vse dogodke, na primer predavanja za starše.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na telefonsko številko za informacije o novem koronavirusu pogosto prejemajo vprašanja, ki se nanašajo prav na organizacijo ekskurzij v tujino. Izobraževalne ustanove sprašujejo tudi za nasvete, kako ravnati v primeru, da v šolo pride nekdo, ki je bil na območju izbruha virusa, ali kako ravnati s tistimi, ki v šolo prihajajo z okužbami dihal in podobno.

Delo v vrtcih in šolah po navedbah ministrstva zaenkrat teče kot običajno, res pa virusa ne gre podcenjevati.

Ponekod se vodstva šol soočajo tudi z zahtevami staršev, naj iz previdnosti šolo zaprejo, prekinejo pouk oz. predavanja. Tako je na primer vodstvo neke srednje šole od posameznih staršev prejelo celo grožnje s tožbo, če šole ne bodo zaprli.

A na ministrstvu za izobraževanje poudarjajo, da vodstva take odločitve ne morejo sprejeti sama. Po zakonu o nalezljivih boleznih zbiranje ljudi po šolah, kinodvoranah in drugih javnih mestih prepove minister za zdravje. Po izdaji takega sklepa začne veljati državni načrt zaščite in reševanja za primer pojava epidemije oz. pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Takrat lahko minister za izobraževanje tudi odredi morebitno prenehanje pouka ali predčasen zaključek šolskega ali študijskega leta.

Dokler pa vzgojno izobraževalne ustanove delujejo, lahko tudi učitelji oz. vzgojitelji do določene mere posredujejo, če nek otrok kaže očitne znake bolezni, so še pojasnili na ministrstvu. Najprej o tem obvestijo starše oz. skrbnike ter jih pozovejo, naj pridejo po otroka. Če starši oz. skrbniki ne bi bili dosegljivi, pa lahko tudi pokličejo zdravstveno službo, naj otroka odpelje v obravnavo.

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan, sicer ravnatelj na Osnovni šoli Janka Modra v Dolu pri Ljubljani, je za STA opozoril, da je treba trenutno paniko umiriti, saj zanjo za zdaj ni razlogov. Obveščen je o odločitvah posameznih šol, da odpovedo šole v naravi.

"Naši šolarji so na šolo v naravi odpotovali kot smo načrtovali. Posamezni starši so se obrnili name z vprašanji, pogovorili smo se in se tudi strinjali, da ni razloga za paniko. Kapo dol staršem naših šolarjev," je dodal.

Poudaril je, da slovenske šole resno jemljejo vprašanje zdravja, zato vsako sezono okužb skrbijo za higieno in otroke opominjajo na preventivne ukrepe pred širjenjem okužb dihal. Kot problem pa je izpostavil stisko mnogih staršev, ki si ob bolezni otrok ne upajo ostati doma zaradi pričakovanj delodajalcev.

Ministrstvo bo sicer danes šolam posredovalo dodatna navodila. Med drugim predlagajo, naj se s šolarji na razrednih urah, skupnostih učencev šole, v razširjenih programih šole in pri posameznih predmetih s šolarji še naprej pogovarjajo o aktualnih vsebinah samozaščite, samoopazovanja, potrebne higiene v okoliščinah širjenja nalezljivih bolezni, informiranost o biološkem pojavu koronavirusa in podobnih temah.