c S

V vipavskem Ciriusu se soočajo s prostorsko stisko

02.03.2020 21:18 Vipava, 02. marca (STA) - V Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (Cirius) Vipava se zadnja leta soočajo z veliko prostorsko stisko. Stavbe, v katerih delajo z invalidnimi otroci, nekateri pa v njih tudi bivajo, so stare in nefunkcionalne. O tem so danes seznanili varuha človekovih pravic Petra Svetino in predsednico komisije DZ za peticije Evo Irgl.

V vipavskem centru skrbijo za 127 otrok, od katerih jih 36 med tednom tudi prebiva v Vipavi, 81 pa jih dnevno prihaja od doma. Nekaj otrok preko vipavske institucije obiskuje vzgojno-izobraževalne dejavnosti v oddelku za invalidno mladino Stara Gora, preko 230 pa jih obravnavajo z njihovo mobilno enoto po terenu, je ob obisku povedal v. d. ravnatelja Cirius Vipava Alojzij Adamič.

Če je pred desetletjem in več kazalo, da so njihove prostorske zmogljivosti večje od povpraševanja, pa se je v zadnjih letih stanje nekoliko obrnilo. Sedaj bi potrebovali večje število nastanitvenih kapacitet, najbolj pa bi potrebovali večjo športno in večnamensko dvorano.

"Tukaj delajo odlično in so primer dobre prakse, kako kakovostno in celostno poskrbeti za osebe s posebnimi potrebami. Ogledali smo si prostore, ki postajajo premajhni in so tudi že predvsem zastareli, zato je treba razmišljati o tem, da bo treba narediti korak naprej," je po ogledu Ciriusa Vipava povedal varuh človekovih pravic Peter Svetina.

"Kot so povedali v vodstvu Ciriusa, je največja težava trenutno prostorska stiska. Veseli pa me, da je center že vrsto let dobro vpet v lokalno okolje in da so starši otrok zadovoljni z njihovo obravnavo," pa je ob koncu obiska povedala Irglova, ki se kot predsednica parlamentarne komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti v državnem zboru ukvarja tudi s tovrstnimi vsebinami in jih dobro pozna.

Tudi Svetina je poudaril, da bo treba več narediti glede odpiranja enot v lokalnem okolju, da bi lahko otroci svoje otroštvo preživljali doma, in glede deinstitucionalizacije. "Zelo sem vesel, da obstajajo take institucije in da delajo tako kakovostno, seveda s podporo, ki jim jo mora nuditi stroka," je še poudaril Svetina.

Težave so tudi za mlade invalide po 26. letu starosti, za katere take institucije, kot je vipavski zavod, ne morejo več skrbeti. Za njihovo vključevanje v varstveno-delovne centre v domačih okoljih so namreč dolge čakalne vrste.

Kot je opomnil varuh, bi moral zaživeti tudi zakon o socialnem vključevanju invalidov, ki daje možnost vključevanja oseb s posebnimi potrebami. Treba pa bi bilo tudi razmisliti, kako posodobiti predpise, da bi lahko tudi varstveno-delovni centri nudili podporo invalidom, ki jo do takrat opravljajo omenjeni zavodi, je še dejal varuh človekovih pravic.

Zaradi težav, na katere so opozorili v Cirusu Vipava, so se dogovorili nekoliko obsežnejše srečanje, do katerega naj bi prišlo že v kratkem.