c S

V večini občin že potekajo vpisi v vrtce, v Ljubljani bodo marca

27.02.2020 08:51 Ljubljana, 27. februarja (STA) - V večini obljubljanskih in vseh treh zasavskih občin že potekajo vpisi v javne vrtce v novem šolskem letu, v nekaterih so že zaključili, v Ljubljani pa bodo vpisi potekali marca. Skoraj vsi zagotavljajo, da ne bo težav z vpisom vseh otrok. O podražitvah vrtcev zaenkrat ne razmišljajo.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) ugotavljajo, da že šesto leto zagotavljajo vsem staršem javni vrtec že v spomladanskih mesecih. Ocenjujejo, da bodo vsi otroci s stalnim prebivališčem vsaj enega od staršev v Molu in izpolnjenim starostnim pogojem v tem letu dobili vrtec, so za STA sporočili z Mola.

V Ljubljani je bilo 13. februarja na centralnem čakalnem seznamu za javne vrtce za to šolsko leto 119 otrok, od tega 115 za prvo in štiri za drugo starostno obdobje. V javnih vrtcih bo sicer od 2. do 16. marca potekal vpis otrok za šolsko leto 2020/21. Vlogo morajo oddati starši, ki otroka prvič vpisujejo v vrtec, ki je na čakalnem seznamu v letu 2019/20, tisti, ki so vlogo oddali po 16. marcu 2019 pa otrok ni bil sprejet v vrtec ter starši otrok, ki že obiskujejo vrtec in ga želijo vključiti v drug javni vrtec na območju občine.

Vrtec Medvode sprejema vloge preko celega leta, javni razpis za vpis novincev pa je bil objavljen 3. februarja in traja do 15. marca. V desetih dneh so prejeli 65 vlog, glavnino pričakujejo v marcu, je za STA dejala ravnateljica javnega Vrtca Medvode Romana Epih. Koliko jih bo, še ne vedo, predvidevajo pa, da bo stanje podobno prejšnjim letom. Lani je do zaključka leta prispelo 226 vlog.

Letos je bilo v vrtcu dovolj mest za vse vpisane otroke, ki so se vključevali v sedem različnih enot znotraj omenjenega vrtca, kjer so prejšnji mesec odprli še dva oddelka prvega starostnega obdobja. V načrtu je širitev vrtca v Sori, ne načrtuje podražitve vrtcev.

Prijave za vpis predšolskih otrok v občini Domžale so zaključili že 17. februarja. Koliko otrok bo dejansko sprejetih, bo odvisno od obstoječih zmogljivosti. Izkušnje zadnjih let namreč kažejo, da je bilo mogoče vpisati vse otroke staršev, ki so kandidirali na razpis, je za STA pojasnil domžalski župan Toni Dragar. Letos predvidevajo energetsko sanacijo vrtcev Cicidom na Viru in Kekec v Radomljah.

V vrtcu Kekec Grosuplje vloge za vpis otrok za novo šolsko leto sprejemajo do 31. marca. Podatka o tem, koliko otrok bo letos vpisanih, še nimajo, saj vpisi še potekajo. V občini delujejo tudi zasebni vrtci s koncesijo: Sonček Grosuplje, Kobacaj Grosuplje, Jurček Mala vas, Biba Šmarje-Sap in Malček Veliko Mlačevo. Predvidevajo, da bo v vrtcih dovolj prostora za večino otrok, so za STA sporočili z občine in dodali, da ne načrtujejo podražitve vrtcev.

V litijski občini bo v vseh treh javnih vrtcih približno 180 prostih mest. Vrtci pričakujejo, da bodo sprejeli večino otrok. Po izkušnjah iz preteklih let se po navedbah direktorja občinske uprave Ivana Matijevića lahko zgodi, da bo okoli 30 otrok ostalo na čakalni listi. Starši že izpolnjujejo vlogo za vpis otroka v vrtec Čebelica Osnovna šola Gabrovka Dole, ki bo potekal do 15. marca. Za Vrtec Litija bodo vloge sprejemali od 1. do 31. marca, za Vrtec Polhek Polšnik pa od 16. do 20. marca. V Litiji, kjer so cene vrtcev povišali s 1. januarjem, bodo v bližini dotrajanega vrtca Najdihojca zgradili nov vrtec z osmimi oddelki predvidoma v letih 2020-2021.

Vpis v vrtce v Postojni je potekal v začetku februarja, za zdaj pa na občini po navedbah direktorice občinske uprave Marine Rebec še nimajo podatkov, ali bo prostora dovolj za vse. Prijave namreč še pregledujejo. Novih oddelkov za novo šolsko leto ne načrtujejo, teče pa postopek za izbiro javno-zasebnega partnerja za izgradnjo novega 10- oddelčnega vrtca, ki ga bodo začeli graditi predvidoma jeseni.

V Občini Logatec, kjer se zaradi priseljevanja srečujejo z vse večjim številom otrok, vpis v Vrtec Kurirček, ki ima 46 oddelkov, poteka do konec marca. Za zdaj po ocenah vodje občinskega oddelka za družbene dejavnosti Nevenke Malavašič kaže, da bo dovolj prostora. Večjih naložb v vrtec v prihodnjem šolskem letu ne predvidevajo, saj bo občina večji del sredstev s področju vzgoje in izobraževanja namenila za gradnjo prizidka k OŠ 8 talcev.

V vseh treh zasavskih občinah vpisi v vrtce še niso končani ali pa z njimi še niso začeli, zato tudi tam podatkov o tem, ali bo dovolj prostora za vse otroke, še nimajo. Na občini so ob tem izpostavili, da je bilo v njihovih vrtcih do zdaj otrokom, katerih starša sta zaposlena in imata stalno prebivališče v občini Trbovlje, vedno zagotovljeno mesto.

V Trbovljah bodo sicer vpise končali 6. marca. V Občini Zagorje ob Savi bo vpis potekal predvidoma aprila, v Občini Hrastnik pa od 9. do 13. marca.

V Zagorju ob Savi imajo trenutno na čakalnem seznamu le tri otroke, ki so bili vpisani v vrtec v času razpisa za vpis v šolskem letu 2019/2020, a jih v vrtec niso sprejeli. Večjih naložb v smislu pridobitve novih prostorov vrtca v prihodnjem letu ne načrtujejo, predvidene pa so manjše naložbe, na primer obnova strehe na enem od vrtčevskih objektov, zamenjava stavbnega pohištva in podobno.

V Občini Hrastnik po navedbah Suzane Venko z oddelka za družbene dejavnosti in gospodarstvo za zdaj načrtujejo, da bo za novo šolsko leto na voljo okoli 45 prostih mest, od tega 11 za prvo starostno obdobje in 23 za drugo. Trenutno imajo na voljo 16 oddelkov, novih pa ne načrtujejo, saj jim prostorske možnosti tega ne dopuščajo, je pojasnila. V novem šolskem letu poleg manjših naložbenih del načrtujejo ureditev pralnice, saj želijo uvesti pralne plenice.