c S

V Novem mestu, Krškem, Brežicah in Črnomlju ne pričakujejo težav pri vpisu v vrtce

19.02.2020 08:51 Novo mesto, 19. februarja (STA) - V Občinah Novo mesto, Krško, Brežice in Črnomelj pri vpisu otrok v vrtce za novo šolsko leto ne pričakujejo težav. Novomeški vrtci sicer zadnja leta z rednim vpisom sprejmejo vse vpisane otroke, podobno pričakujejo letos tudi v preostalih navedenih občinah. Ker bodo v vseh štirih vpisovali šele marca, s številom razpisanih mest niso mogli postreči.

Na novomeški občini so navedli, da bodo tudi letos pokrili vse tovrstne potrebe in dodali, da se število vseh vpisanih otrok zadnja leta giblje okoli 1600, med letom pa se dosti ne spreminja. Na novo so lani sprejeli nekaj več kot 440 otrok.

Novomeški javni vrtci sicer razpolagajo s 94 oddelki, z dvema romskima in enim bolnišničnim oddelkom, občina pa je zadnja leta vse javne vrtce energetsko in drugače sanirala.

Glavna tovrstna pridobitev zadnjih let je sicer novi vrtec v Bršljinu, načrtujejo pa še gradnjo vrtca v prizidku Osnovne šole Otočec, ki naj bi prve otroke sprejel v šolskem letu 2021-2022. Med rednim vzdrževanjem bodo v prihodnjih dveh letih prenovili kuhinjo vrtca Pedenjped.

Mestna občina Novo mesto ponuja sicer pri vpisu v otroške vrtce različne popuste za različna starostna obdobja, so še zapisali.

V Občini Krško, kjer so lani v vrtce na novo sprejeli nekaj več kot 300 otrok, skušajo zadnjih deset let zagotoviti vse potrebne vrtčevske zmogljivosti in slediti tovrstnim potrebam, so poudarili.

Krška občina je sicer zadnja leta prenovila vrtec pri Osnovni šoli Leskovec in enote Vrtca Krško, na Raki in v Brestanici pa zgradila nova vrtca. Dodatne zmogljivosti zagotavlja z najemom dodatnih prostorov, sicer pa nov vrtec gradijo v Senovem in načrtujejo novogradnjo vrtca pri Osnovni šoli Veliki Podlog.

V občini Krško deluje sedem vrtcev. Vrtec Krško je samostojni zavod, šest jih deluje pri osnovnih šolah Brestanica, Koprivnica, Leskovec pri Krškem, Podbočje, Raka in Senovo. Tudi krška občina staršem priznava določene olajšave pri plačilu stroškov. Njena posebnost je plačilo dela vrtčevskih stroškov z denarjem, ki ga občina dobiva zaradi omejene rabe prostora oz. Nuklearne elektrarne Krško.

V Občini Brežice so v vrtce lani na novo vključili nekaj več kot 80 otrok in med šolskim letom še dodatnih nekaj več kot 20. Občina sicer skrbi, da zagotovi vpis vseh otrok in da nobeden ne ostane brez varstva.

Zadostne zmogljivosti zagotavlja s stalnim prilagajanjem oz. z odpiranjem novih oddelkov med letom, v Artičah in v Dobovi pa načrtuje gradnjo novih vrtcev. V Občini Brežice deluje en samostojni javni zavod z vrtčevskim programom, in sicer vrtec Mavrica, preostali delujejo pri osnovnih šolah.

V Občini Črnomelj, kjer je bilo zadnja leta veliko slišati o neprimernosti enega od tamkajšnjih vrtcev, letno vrtce obiskuje skupaj nekaj več kot 500 otrok, občina pa dodatne zmogljivosti med letom zagotavlja z odprtjem novih oddelkov.

Tako bodo tudi letos oz. 1. marca v Vrtcu Otona Župančiča odprli nov oddelek prvega starostnega obdobja, med šolskim letom 2018-2019 pa so tam odprli tri nove oddelke.

Občina je zadnja leta v vseh vrtcih opravila nujna naložbena in vzdrževalna dela. Po neurju z močno točo je sanirala vrtčevsko enoto Čardak, v drugi polovici leta pa načrtuje začetek gradnje novega 10-oddelčnega vrtca v Loki, ki naj bi rešil prostorsko stisko vseh črnomaljskih vrtcev. Vanj bodo preselili tudi otroke problematične enote Majer in to ukinili.