c S

Opara Krašovčeva pričakuje odpravo odpovedi pogodbe o zaposlitvi

18.02.2020 17:46 Ljubljana, 18. februarja (STA) - Raziskovalka na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani Urša Opara Krašovec, ki so ji odpovedali pogodbo o zaposlitvi, je z dekanata fakultete prejela osnutek dogovora o ureditvi medsebojnih obveznosti. A če dogovor ne bo odpravil odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi nezakonitosti pogodbe same, bo uveljavljala pravno varstvo po sodni poti.

Visokošolski sindikat Slovenije in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam sta minuli torek opozorila, da je fakulteta odpovedala pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga raziskovalki Urši Opara Krašovec, čeprav je sindikalna zaupnica. Odpoved je v nasprotju z zakonom, ki izrecno prepoveduje odpoved sindikalnemu zaupniku, so izpostavili.

Primer je spodbudil kolegij dekanov Univerze v Ljubljani k razpravi o problematiki financiranja raziskovalcev, ki začasno ostanejo brez projektov in financiranja. V četrtek je tako sklenil, da lahko članice zaprosijo univerzo za začasna izredna sredstva iz rezervnega sklada, tako da bo fakulteta za elektrotehniko preklicala odpoved Opara Krašovčevi.

Predvidena podpisnika dogovora o ureditvi medsebojnih obveznosti sta raziskovalka in dekan fakultete Gregor Dolinar, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Pergamu in Visokošolskem sindikatu Slovenije. Ker je bil podpisnik pogodbe o zaposlitvi dekan in ker jo je on tudi odpovedal, je tak dogovor v primeru preklica odpovedi po njihovih besedah potreben. Vendar predlagano besedilo ne vsebuje ugotovitve, da je bila odpoved zaposlitve nezakonita, so izpostavili.

Spomnili so, da so od univerze zahtevali zgolj "odpravo nezakonitega dejanja in opravičilo". Poslani osnutek pa po njihovih navedbah na nezakonito odpuščeno sindikalno zaupnico pritiska z zahtevo, naj prizna obstoj poslovnih razlogov. Hkrati tudi ne vsebuje ugotovitve, da je bila odpoved podana v nasprotju s posebnim varstvom, ki ga je delavka uživala pri delodajalcu kot sindikalna zaupnica. "S tem legitimira nove pritiske na sindikalne zaupnike," so izpostavili.

Dekanov predlog sporazuma je pravno problematičen, dekan in rektor ljubljanske univerze Igor Papič pa nadaljujeta z blatenjem znanstvene svetnice in sindikalne zaupnice v sporočilih notranji in zunanji javnosti, so poudarili.