c S

Šolarji iz zahodne Slovenije na zimskih počitnicah

17.02.2020 12:14 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Na težko pričakovane zimske šolske počitnice je danes odšlo približno 144.000 učencev in dijakov iz osrednjega in zahodnega dela države. Pred njimi je teden dni zimskega veselja, v katerem jih čaka vrsta dejavnosti in programov. Nekateri se bodo ob ugodnem vremenu odpravili tudi na smučišča.

Minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo je šolarje in dijake nagovoril v video poslanici, objavljeni na Twitterju. "Želim vam, da bi se v počitniškem času spočili, si nabrali moči, bili čim več na zraku in da bi vsak izmed nas, v to vključujem tudi sebe, imel čas, da prebere vsaj eno knjigo," je zapisal.

Za en teden so danes na šolske klopi pozabili učenci in dijaki osrednjeslovenske, gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela.

V prestolnici mlade čaka pestro preživljanje počitnic, od avantur z "zmaji", pustolovščin v svetu pravljic, filmov, raznovrstnih delavnic do raziskovalnih izletov, na primer v Notranjskem parku, in pohoda po poteh pastirjev na Veliki planini.

Za vse, ki želijo, da njihov otrok aktivno preživi počitnice, se ob tem uči in hkrati razvija odgovoren odnos do narave, je tu ljubljanski živalski vrt, kjer učencem prve triade nudijo strokovno vodenje, srečanja z živalmi, hranjenje živali, ustvarjalne delavnice, topel obrok in pijačo.

Ljubitelji drsanja pa se lahko preizkusijo v Hali Tivoli in dvorani Zalog, kjer si lahko izposodijo tudi drsalke.

Pestro počitniško dogajanje bo tudi na Obali. Tako med drugim koprsko društvo prijateljev mladine v sodelovanju z Društvom Pristan - univerza za 3. življenjsko obdobje Koper za učence od 8. do 12. leta v petek organizira delavnico oblikovanja gline.

Med počitnicami bo poskrbljeno tudi za varstvo otrok. Ljubljanska občina sofinancira programe za vse, ki si ne morejo privoščiti posebnih izdatkov. Programi zato predvidevajo plačilo do šest evrov na otroka na dan, nekateri pa so brezplačni.

ZPM - Ljubljana Moste Polje tudi tokrat organizira počitniško varstvo na Osnovni šoli Ketteja Murna vsak dan od 7. do 16. ure, prispevek staršev je 25 evrov za ves teden.

Čez teden dni pa se bo na zimske počitnice odpravilo okoli 116.000 učencev in dijakov z vzhoda Slovenije.

Po pravilniku o šolskem koledarju zimske počitnice trajajo en teden in so razporejene v dve časovni obdobji, izmenično po območjih statističnih regij. Prvo obdobje se začne tretji ponedeljek v februarju, drugo pa naslednji ponedeljek.