c S

Informativni dnevi priložnost za odločitev o poklicni prihodnosti

14.02.2020 17:31 Ljubljana/Kranj, 14. februarja (STA) - Informativni dnevi so danes pritegnili številne bodoče dijake in študente, ki bodo informacije o izobraževalnih programih lahko nabirali še v soboto. V pomoč pri tem so jim tudi kolegi iz študentskih organizacij in dijaške skupnosti. Za bruce je na voljo 18.636 mest, za študente višjih šol 11.664, za dijake pa 23.782.

Na informativnih dnevih na vseh srednjih šolah, v dijaških domovih, na fakultetah, višjih strokovnih šolah in na akademijah, se bodoči dijaki in študenti lahko podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter drugimi koristnimi informacijami, pomembnimi za odločanje o šolanju.

Na Gimnaziji Kranj, kjer se je dopoldanskega termina informativnega dneva udeležilo več kot 300 učencev in staršev, ki si bodo popoldan in v soboto večinoma šli pogledat še druge šole. Veliko otrok je prišlo skupaj s sošolci, marsikoga pa je pospremil kateri od staršev. Najprej so jih sprejeli dijaki in jim razdelil informativno gradivo. Ogledali so si promocijski film šole, nato jih je nagovoril ravnatelj.

Kot so povedali učenci, je pomembno, kakšni so profesorji, kakšen je način dela v šoli, koliko lahko sami vplivajo na proces dela ter v kolikšni meri na šoli upoštevajo njihovo mnenje. Pomemben dejavnik je tudi bližina šole domovanju dijaka, pozorni pa so tudi na to, da lahko šolo čim bolje uskladijo z drugimi dejavnostmi, denimo športnimi treningi.

Kot meni ravnatelj Gimnazije Kranj Aljoša Brlogar, devetošolci še ne razmišljajo o maturi, ampak o prihodnosti in o tem, kaj bo otrokom omogočila šola, razmišljajo njihovi starši. "Devetošolci verjetno bolj razmišljajo, kako bi se v teh štirih letih imeli čim bolje in bi se ob pouku čim več tudi zabavali," je ocenil.

Gneča je bila na ljubljanski pedagoški fakulteti, ki je s stojnicami posameznih smeri pripravila pester program. Študent četrtega letnika Jure Cankar je ob fizikalni stojnici za STA povedal, da jih lahko dijaki vprašajo karkoli, študenti pa jim "povedo po resnici", kako študij poteka.

Za program socialne in specialne pedagogike na pedagoški fakulteti se zanimata tudi dijakinji Pina Jakoš z gimnazije Jožeta Plečnika in Eva Suhalj s športne gimnazije Šiška. Pina upa, da bo na informativnih dnevih izvedela čim več in da ji bodo dobro prikazali razlike med obema programoma, da se bo kasneje lažje odločila. Eva pa se je za obisk pedagoške fakultete odločila zato, ker jo zanima "delo z otroki oziroma z ljudmi na splošno". Tako Pina kot Eva bosta obiskali še filozofsko fakulteto.

Živahno je bilo tudi na ljubljanski fakulteti za družbene vede, kjer so se študentom na skupni predstavitvi približali s filmom, s katerim so predstavili, zakaj so družboslovna znanja pomembna za razvoj posamezne družbe. Dekanja Monika Kalin Golob je povedala, da jo je strah, da bo nekoč stopila v prazno predavalnico zaradi trenutnih razmer v družboslovju. Tokrat je bil strah odveč. Pravi, da je z obiskom zelo zadovoljna, saj je bila predavalnica nabito polna in da je "družboslovje še vedno razpoznano kot neka služba prihodnosti".

Prav tako so mladi obiskovalci napolnili prostore Policijske akademije v Tacnu. Na Višji policijski šoli, na kateri je v prihodnjem študijskem letu razpisanih 150 mest, bo še v soboto mogoče pridobiti osnovne informacije o študiju in o možnostih kariernega razvoja v policiji.

Izobraževanje traja dve leti, konča pa se z diplomskim delom in šesto stopnjo izobrazbe. V preteklih letih se je na razpis prijavljajo med 600 do 800 kandidatov, večina katerih pa nato čez celoten proces izbirnega postopka odpade. Razlogi za to so zelo različni, pri nekaterih gre za varnostne zadržke, drugi imajo zdravstvene težave ali niso dovolj fizično pripravljeni.

Policija išče posameznike, ki jih veseli delo z ljudmi in ki jim želijo pomagati v stiski ter imajo občutek za red in pravico. Kandidati, ki jim raznoliko delo po vsej Sloveniji in v različnih vremenskih pogojih ter enkrat podnevi, drugič ponoči ne predstavlja ovire, morajo biti telesno in psihično dobro pripravljeni.

Med bodočimi ljubljanskimi študenti je sicer največ interesa za umetnostne študijske programe in programe s področja zdravstva, kot so babištvo, fizioterapija, medicina, laboratorijska biomedicina, dentalna medicina in farmacija. V Mariboru pa mlade zanimajo predvsem varnostne vede, računalništvo in informatika, psihologija in medijske komunikacije.

Vpis na izbrano fakulteto pa je za bodoče bruce sicer le ena izmed obveznosti. Če bodo študirali izven kraja bivanja, morajo pravočasno poskrbeti tudi za namestitev oziroma prevoz. Če želijo bivati v študentskem domu ali prejemati subvencijo za bivanje pri zasebniku, pa morajo pravočasno oddati prošnjo. Razpis ministrstvo za šolstvo objavi junija.

Dijaki in študenti, ki želijo pridobiti ali že prejemajo štipendijo, pa morajo biti pozorni tudi na pravočasno oddajo vlog. Zaprosijo lahko za državno, Zoisovo ali kadrovsko štipendijo.