c S

Upravni odbor in znanstveni svet ARRS zavračata očitke sindikatov

14.02.2020 21:31 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Člani upravnega odbora in znanstvenega sveta Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) so se z javno izjavo odzvali na kritike, ki sta jih na ARRS nedavno naslovila Sviz in visokošolski sindikat. Med drugim so opozorili, da ugotovitve računskega sodišča in protikorupcijske komisije ne potrjujejo navedb sindikatov.

Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) sta nedavno podpisala skupno izjavo Dovolj imamo institucionalizirane korupcije ter neresnega odnosa ARRS do raziskovalk in raziskovalcev.

"Sistemska korupcija je resna obtožba, s katero se v Sloveniji ukvarjajo pristojni organi. Ne moremo se znebiti občutka, da sindikata namerno zamolčita mnenji računskega sodišča in protikorupcijske komisije, ki sta v preteklem letu pregledali delovanje ARRS. Njihove ugotovitve ne potrjujejo navedbe sindikatov," so zapisali članice in člani upravnega odbora in znanstvenega sveta ARRS.

Po njihovih navedbah pa je prav nasprotno. Komisija za preprečevanje korupcije je bila mnenja, da je področje konflikta interesa v pravnih aktih ARRS ustrezno urejeno. Dodatno so evalvacijske postopke ARRS pregledale in priznale kot mednarodno primerljive in ustrezne tudi nacionalne raziskovalne agencije po Evropi, s katerimi ima ARRS sklenjene sporazume o medsebojnem priznavanju rezultatov evalvacij. Med njimi so številne ugledne agencije, kot npr. švicarska SNSF in avstrijska FWF.

V izjavi ob tem izpostavljajo, da je delovanje ARRS zelo obsežno in z obstoječimi kadrovskimi kapacitetami na meji izvedljivosti. Ne glede na kritične kadrovske razmere, na katere večkrat tudi javno opozarjajo, pa se zavedajo, da je sistem delovanja ARRS potrebno stalno izboljševati.

"Žal tovrstne populistične izjave z obtožbami po mnenju podpisanih škodijo ugledu znanosti in odvračajo od razprav o ključnih in konkretnih problemih, kot so nezadostno financiranje znanosti, nujnost sprejetja novega zakona o raziskovalni dejavnosti, nedelujoč inovacijski podporni sistem in seveda tudi izboljšave delovanja ARRS," so še zapisali.

Ob tem pa so izpostavili, da je agencija v preteklih štirih letih uvedla številne izboljšave, ki so naredile sistem bolj primerljiv agencijam v znanstveno najbolj razvitih državah, tudi na podlagi javnih razprav. Med ključnimi so navedli premik k vsebinskem namesto kvantitativnem vrednotenju projektov in programov, poenostavitve prijav in poročanja, vpeljavo usklajene evalvacijske ocene in enofazni razpisni postopek pri projektih.

"Zavedamo se, da je možnih izboljšav še precej in pri tem so nam vsebinski predlogi raziskovalnih organizacij, raziskovalcev in zainteresirane javnosti v veliko pomoč. Žal nekateri javni nastopi in zapisi po mnenju spodaj podpisanih ne koristijo slovenski znanosti ter njenem ugledu v javnosti in ne prispevajo k boljšim pogojem dela," opozarjajo v upravnem odboru in znanstvenem svetu ARRS.

Omenjena sindikata sta sicer v začetku meseca pozvala vlado, naj ne potrdi predloga upravnega odbora ARRS, ki je za novega direktorja izbral Jozsefa Györkösa, že doslej prvega moža agencije. Očitajo mu nepravilnosti in korupcijo.