c S

Od jeseni v enem od graških vrtcev dvojezična skupina

11.02.2020 15:20 Gradec, 11. februarja (STA) - V prestolnici avstrijske Štajerske, Gradcu, bo jeseni v enem od tamkajšnjih vrtcev zaživela dvojezična, slovensko-nemška skupina, v kateri bosta oba jezika enakovredna in ju bodo enako razvijali. Spletne prijave za prihodnje šolsko leto zbirajo do 6. marca.

Kot so danes sporočili iz Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko, ki je krovna organizacija Slovencev na avstrijskem Štajerskem, bodo v vrtcu GiP v enoti Grabenstrasse dvojezično skupino vodili po načelu ena oseba en jezik, kar pomeni, da bo določeni vzgojiteljici/varuški ali vzgojitelju/varuhu dodeljen določen jezik. V obeh jezikih bodo tako vzgojiteljice ali vzgojitelji z otroki peli, se igrali, jih tolažili, jim brali in obdelovali določene pedagoške teme.

Starši s stalnim bivališčem na območju mestne občine Gradec lahko svoje otroke k dvojezični skupini prijavijo na naslovu http://www.graz.at/bildung.

Po popisu iz leta 2001 je na avstrijskem Štajerskem, vključno z Gradcem, slovenščino kot občevalni jezik navedlo okoli 2200 ljudi, vendar pri tem niso ločevali med pripadniki avtohtone slovenske manjšine in tistimi, ki so se priselili in govorijo slovensko.