c S

VIR od ministrstva zahteva takojšen začetek reševanja nekaterih težav v vzgoji in izobraževanju

03.02.2020 18:00 Ljubljana, 03. februarja (STA) - V Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) kljub odstopu predsednika vlade Marjana Šarca ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pozivajo, naj resno pristopi k ureditvi nekaterih perečih težav v vzgoji in izobraževanju. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bodo "začeli z aktivacijo članstva".

Med perečimi vprašanji, ki so jih navedli v današnjem sporočilu za javnost, je ureditev kakovostnega kariernega napredovanja za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, vključno z možnostjo pridobivanja nazivov za poklice, ki te pravice nimajo. Pri tem pozivajo pristojne, naj upoštevajo poklice, "ki so v sramotno podplačani plačni skupini J, pa tudi poklice, kot so npr. visokošolski knjižničarji, ki niso izenačeni z enakim poklicem v drugih dejavnostih, in pomočnice vzgojiteljic - vzgojiteljice, katerih status tudi še vedno ni urejen".

Zahtevajo tudi primerno vrednotenje dela delavcev v plačni skupini J. "Kljub opozorilom so ti delavci pri zdajšnjih dvigih dobili le drobtinice. Z vsakim novim posegom v predpise pa doživijo nova razočaranja in nova razlikovanja," so navedli. Nesprejemljivo se jim tudi zdi, da zaposleni v plačni skupini J nimajo možnosti podati mnenja pri izbiri direktorja, dekana, ravnatelja ...

Zavzemajo se za spremembo načina obračunavanja prevoza na delo in z dela. "Javni uslužbenci, ki obračunavajo prevoz na delo, imajo z ugotavljanjem najcenejšega načina prevoza veliko nesmiselnega dela, praktično nemogoče pa je pri delavcih v oddelkih oziroma razredih ugotavljati možnost uporabe javnega prevoza glede na urnike, ki se zaradi življenjskih situacij menjavajo iz dneva v dan," so opozorili v sindikatu. Zato so pozvali k poenostavitvi načina obračuna "v smislu dostojno priznane kilometrine", ki bo pokrivala dejanske stroške prevoza.

Pričakujejo tudi čim prejšnja, resna in poglobljena pogajanja glede sprememb standardov in normativov vzgojno-izobraževalnih zavodov, kot tudi neposredno zaposlitev vseh čistilk in čistilcev, varnostnikov, kuharskega osebja, ki v vzgojno-izobraževalnih zavodih delajo preko zunanjih, najetih podjetij. "Kljub temu, da ste na ministrstvu za izobraževanje pozvali zavode, naj neposredno zaposlijo vse delavce, ki delajo preko zunanjih izvajalcev, se to v praksi ne dogaja. Celo nasprotno. Vodstva zavodov ponekod na novo vpeljujejo takšno prakso," so še zapisali.

O velikem delu izpostavljenih težav so sicer danes na sestanku s predstavniki ministrstva za izobraževanje govorili predstavniki Sindikata finančno računovodskih uslužbencev - J, ki zastopa tudi del zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Kot so po sestanku za STA zapisali na ministrstvu, so predstavnike sindikata opozorili, da zaradi trenutnega političnega položaja konkretnih zavez ne morejo dajati, so se pa kljub temu dogovorili, da bo ministrstvo do konca februarja pripravilo svoj predlog ureditve najbolj perečih vprašanj.

V omenjenem sindikatu se sicer zavzemajo za uveljavitev načela enakega plačila za delo na primerljivih delovnih mestih, nazivih in funkcijah ter za ureditev kariernega napredovanja plačne skupine J 1 - strokovni delavci. Želijo tudi, da se drugače uredi obračunavanje plač, ko so te izplačane neposredno po prazniku, posebej 3. za pretekli mesec. Opozarjajo namreč, da morajo zaposleni v računovodstvih v teh primerih pogosto delati tudi na praznike in dela proste dneve, da lahko javnim uslužbencem zagotovijo pravočasno izplačilo plač.