c S

Znanstvenoraziskovalni in visokošolski zakon po padcu vlade spet na začetku

28.01.2020 17:37 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je na današnji seji senata izrazil obžalovanje, da sta s ponedeljkovim padcem vlade najbrž "padla v vodo" tudi novi zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti in novela visokošolskega zakona. "Spet smo na začetku, oba zakona ostajata v zraku, na žalost," je dejal.

Papič je opozoril, da se je to z znanstvenoraziskovalnim zakonom zgodilo že drugič. Ko je zadeva bila skoraj usklajena, je prišlo do menjave vlade. Nov zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti je namreč prestal javno razpravo maja lani in bi po vnovičnem medresorskem usklajevanju, v katerem bi uskladili še nekatera sporna vprašanja, šel v vladno obravnavo, v državnem zboru pa bi se po napovedih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport znašel spomladi.

S tem zdaj s padcem vlade in njenih ministrov ne bo nič. Rektor težko verjame, da bi vlada, ki opravlja tekoče posle, še kaj opravila glede omenjenega zakona. Poudaril je, da so spet na začetku. "Vprašanje je ali bo naslednja vlada sprejela te osnutke ali bomo šli spet v širšo revizijo," je menil in podčrtal, da bodo glede zakonov morali očitno počakati "na boljše čase".

Papič je senatorje seznanil še z informacijo, da so se danes pogovarjali o postopku začetka priprave nove strategije univerze za prihodnje petletno obdobje (2020-2025). Kot je dejal, so načeloma pozni, a bo treba čim prej redefinirati samo vizijo univerze. Senatorje oz. dekane članic je pozval, da poskušajo poiskati na fakulteti enega ali dva člana, ki bi sodelovala v skupini za pripravo strategije. Ob tem je rektor izrazil željo, da bi znotraj univerze sprožili akademske razprave o določenih temah, ki so ključne za razvoj univerze, kot sta njena avtonomija ali uporaba slovenskega jezika.

Novo strategijo univerze naj bi po njegovih besedah pripravili do jeseni.