c S

Skoraj 1,78 milijona evrov z razpisa Po kreativni poti do znanja 103 projektom

27.01.2020 20:42 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Na zadnjem, tretjem odpiranju javnega razpisa Po kreativni poti do znanja 2017-2020 za študijsko leto 2019/2020 so za sofinanciranje izbrali 103 projekte 14 visokošolskih zavodov, ki bodo prejeli skoraj 1,78 milijona evrov. Za sredstva se je sicer potegovalo 162 projektov.

Kot so danes sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je bilo zanimanje za razpis veliko, saj je v roku prispelo 18 vlog in 162 projektov prijaviteljev. To so javni in zasebni visokošolski zavodi iz vzhodne in zahodne kohezijske regije. Prijavljeni projekti pa so skupaj vredni skoraj 2,79 milijona evrov.

Glede na razpoložljiva sredstva so za tekoče študijsko leto za sofinanciranje izbrali 103 projekte, ki bodo skupaj prejeli skoraj 1,78 milijona evrov. Operacijo sofinancirata ministrstvo za izobraževanje in EU iz Evropskega socialnega sklada.

Program Po kreativni poti do znanja je eden od primerov spodbujanja sodelovanja med visokim šolstvom in gospodarstvom ter predstavlja pomembno spodbudo pri povezovanju visokošolskega sistema z delovnim okoljem. S tem se mladim omogoča pridobivanje praktičnih izkušenj že v času študija, so pojasnili na ministrstvu.

V izvajanje projektnih aktivnosti se vključujejo pedagoški mentorji na visokošolskih zavodih, mentorji iz gospodarstva in študenti. Projektne skupine so sestavljene iz različnih študijskih področij, tako je zagotovljena tudi interdisciplinarnost.

Izbrani projekti se bodo izvajali v skupinah od štiri do osem študentov, in to pod mentorstvom pedagoškega in delovnega mentorja. V okviru projektnih aktivnosti se bodo študenti aktivno vključili v različne izzive gospodarskega in družbenega okolja.

"Rezultat vzpostavljenega sodelovanja bodo pridobljene praktične izkušnje, znanja in kompetence, ki jih študenti pridobijo z vključitvijo, ter povečan delež visokošolskih zavodov, ki izvajajo prožnejše oblike učenja za izboljšanje kompetenc mladih," so še poudarili na ministrstvu.