c S

SDS za izredno sejo odbora na temo prihodnosti izobraževalnega sistema

24.01.2020 15:35 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Poslanska skupina SDS je na predsednika odbora DZ za izobraževanje naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali prihodnost izobraževalnega sistema. Porajajo se jim namreč nekatera vprašanja o ustreznosti sestave strokovne skupine za pripravo bele knjige in viziji razvoja šolskega sistema pod zdajšnjim vodstvom ministrstva.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport namreč načrtuje, da do konca tega leta pripravi novi beli knjigi za področje vzgoje in izobraževanja. Za njeno pripravo je zadolžena strokovna skupina, ki jo vodi direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič.

Po besedah ministra za izobraževanje Jerneja Pikala je bil ključni vidik za izbiro članov skupine ta, da pripadajo "različnim etičnim in moralnim orientacijam", da prihajajo z različnih akademskih ved, so mešanica teoretikov in praktikov ter da že imajo nek "zgodovinski spomin" o dozdajšnjih belih knjigah.

A so v SDS glede sestave skeptični. "Glede na to, da gre za znana imena s področja šolstva in izobraževanja in da gre po našem mnenju za osebe, ki pripadajo skupnim etičnim in moralnim orientacijam, nas kot predlagatelje zahteve skrbi, da do ključnih sprememb na področju šolstva in izobraževanja ne bo," opozarjajo. Zato v zahtevi za sklic seje odbora predlagajo, da ta po koncu razprave Pikala pozove, naj predstavi in pojasni razloge za izbor strokovne komisije.

V zahtevi tudi opozarjajo, da je minister napovedal nekatere spremembe zakonodaje, do katerih pa v večini še ni prišlo - med drugim spremembe zakona o vrtcih, ureditev razmerja javnega in zasebnega šolstva, prenovo gimnazijskega programa, pripravo zakona o visokem šolstvu in spremembe zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

V SDS zato predlagajo, naj odbor po koncu razprave ministrstvu predlaga, da v belo knjigo vključi konkretne kurikularne prenove in akcijske načrte ter da v parlamentarno proceduro v treh mesecih vloži zakone, ki sledijo odločitvam ustavnega sodišča, ki posegajo na področje dela ministrstva. Predlagajo še, naj odbor ministrstvo pozove, da v roku treh mesecev pripravi analizo realizacije izvajanja obstoječe bele knjige in jo predstavi odboru.

Nasploh si v SDS zastavljajo vprašanje, "ali sedanje vodstvo ministrstva še uživa zaupanje znotraj šolskega sistema in je dovolj kompetentno, da odloča o nadaljnji usodi slovenskega šolskega sistema".