c S

Letošnja Tischlerjeva nagrada Višji šoli za gospodarske poklice Št. Peter v Šentjakobu v Rožu

24.01.2020 15:34 Celovec, 24. januarja (STA) - Dobitnica letošnje Tischlerjeve nagrade, ki jo podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ), je Višja šola za gospodarske poklice Št. Peter v Šentjakobu v Rožu.

Šola bo nagrado prejela za izobraževanje številnih generacij mladih, za prizadevanja za ohranitev slovenske jezikovne in narodne identitete, za povezovalno vlogo med nemško in slovensko govorečimi na avstrijskem Koroškem kot tudi med državama, piše na spletni strani KKZ.

Lani je Tischlerjevo nagrado za življenjsko delo na kulturnem, političnem, publicističnem in pedagoškem področju prejel Janko Zerzer, ravnatelj omenjene šole med letoma 1991 in 1998.

Višja šola za gospodarske poklice Št. Peter je dvojezična zasebna, katoliška šola, ki mladim ponuja petletno in enoletno izobraževanje. Učna jezika sta oba deželna jezika - slovenščina in nemščina. Poučujejo še italijanščino in angleščino kot izbirna predmeta še ruščino in latinščino. Ustanovljena je bila leta 1908.

Tischlerjeva nagrada je poimenovana po ustanovitelju NSKS in prvem ravnatelju celovške Slovenske gimnazije Jošku Tischlerju. 41. Tischlerjevo nagrado bosta nocoj v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu podelila predsednik NSKS in KKZ Valentin Inzko in Janko Krištof.