c S

Odbora DZ za ponovni pregled vseh možnosti za šolo za oblikovanje

23.01.2020 21:35 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Odbora DZ za kulturo in za izobraževanje sta na današnji nujni seji, sklicani na zahtevo Levice, predlagala ministrstvu za izobraževanje, da ponovno preveri vse možnosti za rešitev prostorske problematike srednje šole za oblikovanje.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Mestna občina Ljubljana (Mol) sta podpisala pismo o nameri, po katerem se mora Srednja šola za oblikovanje in fotografijo do 1. septembra 2022 izseliti iz šolskih prostorov v Križankah, ki so kulturni spomenik državnega pomena in v katerih že več kot 70 let poteka vzgojno-izobraževalna dejavnost, je dejala Violeta Tomić iz Levice na nujni seji. Ta je potekala hkrati s protestom na Trgu republike v podporo prizadevanjem šole, da ostane na obstoječi lokaciji.

Namesto srednje šole naj bi prostore zasedel javni zavod Festival Ljubljana, katerega ustanoviteljica je Mol. Tam bo izvajal pridobitno in komercialno dejavnost. V skladu z omenjenim pismom o nameri pa bi delež šole v Križankah zamenjali za zemljišče v Trnovem, kjer naj bi zgradili center znanosti.

Nepregledni prodaji, prenosu ali menjavi lastništva po besedah Levice nasprotujejo tudi zaposleni na šoli. Pod peticijo, s katero zahtevajo ohranitev šole v sedanjih prostorih, se je podpisalo že več kot 7000 ljudi.

Datum selitve šole bo določen v menjalni pogodbi z Molom, je zagotovil minister za izobraževanje Jernej Pikalo. "Nikogar ne mečemo iz Križank, dokler ne bo zgrajena nova šola na Roški," je zatrdil. Ves denar za novo investicijo bo treba po njegovih besedah zagotoviti v državnih proračunih za leta 2022, 2023 in po potrebi 2024.

Ljubljanski župan Zoran Janković je zavrnil očitke o nepreglednem poteku postopka. Zagotovil pa je, da bo občina zasedla tisti delež Križank, ki ji po odločitvi sodišča pripadajo. Poleg tega se je vprašal, kaj bo z evropskimi sredstvi, ki so pridobljena za center znanosti, če tega ne bodo začeli graditi v skladu z načrti.

V razpravi je Zmago Jelinčič iz SNS ocenil, da je ministroma za izobraževanje in za kulturo očitno vseeno, kaj se dela s kulturno dediščino. Poslanec Levice Željko Cigler je menil, da mora ministrstvo za izobraževanje delovati v korist dijakov, ne pa jih izganjati iz šol, Tomaž Lisec iz SDS pa, da je treba prisluhniti sporočilom dijakov in profesorjev.

Šolsko ministrstvo noče uničiti šole, ampak išče rešitve, je po drugi strani zatrdil Marko Bandelli iz SAB. Mateja Udovč iz SMC je dejala, da ne razume učiteljev, ki si ne želijo delati v novem šolskem poslopju. Poslanec SD Matjaž Nemec pa je pozval k racionalnemu razmišljanju. Po njegovem mnenju je treba pogledati, kakšne rešitve so v danih okoliščinah možne.

Odbora nista sprejela nobenega od predlaganih sklepov Levice. V skladu z njimi bi ministrstvo za izobraževanje denimo takoj preklicalo prenos lastninske pravice za Križanke in tako preprečilo izselitev šole.