c S

Odbora za izobraževanje in za kulturo o selitvi srednje šole za oblikovanje

23.01.2020 07:40 Ljubljana, 23. januarja (STA) - V DZ bo danes potekala skupna seja odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter odbora DZ za kulturo, na kateri bodo na zahtevo poslanske skupine Levica razpravljali o nameravani izselitvi Srednje šole za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) iz prostorov v Križankah. Popoldne pa bo na Trgu republike potekal tudi protest v proporo šoli.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Mestna občina Ljubljana (Mol) sta podpisala pismo o nameri, s katerim želita urediti neurejeno pravno stanje nekaterih nepremičnin v njuni solasti, med drugim Križank. Pismo o nameri pa predvideva, da se mora Srednja šola za oblikovanje in fotografijo do 1. septembra 2022 izseliti iz šolskih prostorov v Križankah, ki so kulturni spomenik državnega pomena, in v katerih se že več kot 70 let izvaja vzgojno-izobraževalna dejavnost.

V Levici obsojajo poizkuse izselitve srednje šole za oblikovanje iz Križank, ker je to po njihovem mnenju škodljivo in v nasprotju z javnim interesom. Na seji bodo zato med drugim zahtevali, da vlada lastninske pravice do Križank ne preda občini in tako prepreči izselitev šole.

Ob 16. uri pa se bo na Trgu republike pričel protest v podporo SŠOF. Kot so na svoji spletni strani zapisali na srednji šoli, bodo z mirnim protestom vladajočim sporočali, da se z aktivnostmi, ki jih izvajajo, ne strinjajo.

"Smo javna šola in pravica 650 dijakov in 70 zaposlenih je, da delujejo v primernih prostorih, dolžnost ministrstva pa, da poskrbi za ustrezne pogoje dela. Križanke so primeren prostor za našo šolo, žal jih je država zanemarila do te mere, da se jih enostavno želi znebiti, z dijaki vred," se še zapisali.

Podporo srednji šoli je s podpisom peticije izrazil tudi Sindikat vzgoje, izobraževanje, znanost in kulture Slovenije.