c S

Del stroke s peticijo nad sestavo skupine za belo knjigo v šolstvu

20.01.2020 21:38 Ljubljana, 20. januarja (STA) - V delu stroke je sestava skupine za pripravo bele knjige v šolstvu naletela na buren odziv. Svoje nasprotovanje izražajo s peticijo, v kateri menijo, da sestava skupine pomeni klofuto vsem, ki se ukvarjajo tudi s sistemskimi vprašanji vzgoje in izobraževanja. Na ministrstvu za izobraževanje pa pojasnjujejo, da se sestava lahko še spremeni.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so v petek povedali, da načrtujejo, da bo nova bela knjiga kot strateški dokument za razvoj vzgoje in izobraževanja v naslednjih desetih do 15 letih pripravljena do konca leta. V ta namen so ustanovili strokovno skupino, ki se je prvič sestala v sredo in jo vodi direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič.

Podpisniki peticije pa se sprašujejo, kakšne reference za vodjo priprave bele knjige s področja vzgoje in izobraževanja ima Lenarčič. Nadalje navajajo, da sta v skupini sicer res tudi dva bivša ministra za šolstvo, a poleg njiju še nekaj ljudi, katerih skupni imenovalec je le ta, da se "dejansko ne ukvarjajo niti znanstveno niti strokovno s sistemom vzgoje in izobraževanja".

Podpisniki peticije poleg tega v skupini pogrešajo predstavnike Zavoda RS za šolstvo in Pedagoškega inštituta, prav tako pa po njihovih navedbah v njej ni strokovnjakov s področja poklicnega in strokovnega izobraževanja, predšolske vzgoje, osnovne šole in izobraževanja odraslih.

Prvopodpisana pod peticijo je predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Klara Skubic Ermenc, med podpisniki pa je tudi več dekanov, tako dekan pedagoške fakultete v Ljubljani Janez Vogrinc, dekanica mariborske pedagoške fakultete Milena Ivanuš Grmek in dekanica Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem Mara Cotič.

Na ministrstvu so se na peticijo odzvali z besedami, da bo bela knjiga uporabni javno-politični strateški dokument, v katerem bo strokovno telo identificiralo glavne ključne družbene izzive in vlogo vzgoje in izobraževanja v teh izzivih. Z namenom, da bi v pripravo besedila vključili čim širši krog ljudi, so med oktobrom 2018 in aprilom 2019 pozvali strokovno in zainteresirano javnost, da posredujejo imena tistih, ki bi lahko pomembno prispevali k dokumentu.

Na tej podlagi so prišli do seznama več kot 80 ljudi. Na ministrstvu si želijo, da bi bila priprava dokumenta demokratična, zato bo lahko strokovno telo kadar koli z omenjenega seznama izbralo kogar koli in ga povabilo k sodelovanju.