c S

Peti teden pisanja z roko nagovarja na vse generacije

20.01.2020 10:17 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Z današnjim dnem se je po Sloveniji začel že peti teden pisanja z roko, ki ga organizira društvo Radi pišemo z roko ob podpori ministrstva za izobraževanje ter zavoda za šolstvo. V projektu letos sodeluje preko 240 šol, knjižnic, medgeneracijskih centrov ter drugih ustanov, kar je dvakrat več kot lani. S projektom želijo nagovoriti vse generacije.

Nagovarjajo tudi starše in stare starše, da bodo mlajšim vzor pri pisanju z roko, so zapisali v društvu. Pisanje z roko še posebej spodbujajo, ko gre za osebna sporočila, kot so čestitke za rojstni dan, novoletna voščila, pohvale in zahvale. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani pri pisanju z roko delujejo bolj kompleksno kot pri pisanju s tipkovnico.

Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo naše možgane v dobri formi, tudi ko smo starejši.

Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba tipkovnice v pisnem komuniciranju sta privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih sicer razvijamo s pisanjem z roko. Mnogi govorijo o digitalni demenci, "bolezni", ki jo digitalne tehnologije povzročajo človeškim možganom. Zato se po navedbah društva vedno bolj pogosto izraža potreba po ohranjanju tradicionalnih tehnik učenja: ponavljanja, učenja na pamet in pisanja z roko.

Poleg tega je ročna pisava podobno kot prstni odtis edinstvena. Kot so v sporočilu zapisali iz društva Radi pišemo z roko, nimata niti dva človeka izmed 7,7 milijard popolnoma enake pisave. Predsednica Društva Radi pišemo z roko Marijana Jazbec je ob tem sporočila, da je "pisanje z roko pomembno sredstvo za izražanje individualnosti in izvirnosti".

"Delovna mesta prihodnosti bodo bolj kot doslej povezana z ustvarjalnostjo in domišljijo, zato je treba te kompetence negovati in razvijati. Zakaj bi zavrgli nekaj, kar je izvirno naše? Več moramo pisati z roko, da bo ostala naša pisava lepa, to je tekoča in čitljiva," je še navedla.

V tem tednu bodo udeleženci projekta na različne načine spodbujali pisanje z roko. V šolah bodo med drugim organizirali medgeneracijska srečanja ob pisanju z roko, predavanja, delavnice iz lepopisja, analize pisave, primerjave različnih pisav in razstave rokopisov znanih osebnosti. Osredotočali se bodo tudi na čitljivost ročne pisave. Ob koncu Tedna bodo izdelali e-knjigo, v kateri bodo zbrana poročila udeležencev letošnjega tedna.

Ambasadorji letošnjega tedna pisanja z roko so Nuška Drašček, Uroš Kuzman in Ilka Štuhec. Slednja je z roko napisala, da si evidenco treningov že vrsto let zapisuje v zvezek. "Čeprav včasih težje čitljivo, je pisanje z roko nekaj čudovitega. Nikoli ne nehajte," je še zapisala Ilka Štuhec.