c S

UKC Maribor: S študentskim delom motiviramo študente, da se zaposlijo pri nas

18.01.2020 19:04 Maribor, 18. januarja (STA) - Zaradi pomanjkanja kadrov si zdravstveni zavodi pomagajo tudi s študentskim delom. A nedavna objava vabila Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor študentom zdravstvene nege je sprožila negodovanje nekaterih zaposlenih. Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin odgovarja, da s tem študente tudi motivirajo, da se zaposlijo pri njih.

"Študenti že dalj časa pomagajo pri delu v naši ustanovi, seveda v okviru svojih pristojnosti in njihove izobrazbe," je Vogrin povedal za STA.

Poudaril je, da imajo povsod, kjer delajo študenti, razpisana prosta delovna mesta. "Torej delovna mesta za zdravnike, medicinske sestre in ostalo so razpisana. Na ta način želimo pridobiti te ljudi, da se takoj, ko končajo študij, prijavijo na ta mesta. S tem skrajšamo njihovo uvajalno obdobje, posameznik pa se med študentskim delom seznani z delom in tako vidi, če je to pravo zanj ali ne," je pojasnil.

Študentsko delo torej ni le kratkoročna rešitev pereče kadrovske stiske. "Kadrov na področju zdravstvene nege in zdravnikov primanjkuje in to je eden od načinov, da poskušamo dolgoročno voditi kadrovsko politiko, s katero bi te vrzeli zapolnili," je dejal Vogrin.

Prav s tem namenom so pred dnevi objavili vabilo študentom zdravstvene nege, v katerem so jih opozorili, da se na nekaterih oddelkih UKC Maribor soočajo s kadrovsko stisko in zato nujno potrebujejo dodatno delovno silo. "Vljudno vas vabimo, da se nam pri zagotavljanju medicinske oskrbe pacientov pridružite v obliki študentskega dela. Glede na zahtevnost dela je to različno ovrednoteno, in sicer 7,5 evra na uro za delo v oddelkih intenzivne terapije ter 6,5 evra na uro za delo na ostalih oddelkih," so zapisali.

Nekateri zaposleni so bili zaradi tega ogorčeni. "Sestre odhajajo iz UKC Maribor, pa si glavna sestra omisli zaposlitev študentov za šest evrov na uro. Vprašati se je treba, kako lahko študent nadomesti šolano medicinsko sestro, in to na oddelku intenzivne nege? To je nestrokovno," je za portal 24ur.com povedala ena od mariborskih medicinskih sester.

Vogrin odgovarja, da urnih postavk ni mogoče primerjati. "Bruto plačilo ni neto plačilo. Tudi pri zaposlenih je bruto plača bistveno večja kot neto plača. Gotovo pa je situacija na tržišču takšna, da poskušamo kakšen evro več ponuditi, da sploh dobimo ljudi, ki so pripravljeni delati," je dejal.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije vidijo angažiranje študentov zdravstvene nege za delo v UKC Maribor kot izhod v sili. "Taki ukrepi, kot je najem študentov zdravstvene nege, gasijo požar na najbolj obremenjenih oddelkih, ne smejo pa biti dolgoročen ukrep," je za 24ur.com dejala predsednica zbornice Monika Ažman.

UKC Maribor sicer ni edini, ki si pomaga s študenti. V UKC Ljubljana je na primer novembra lani opravljalo delo 208 študentov. "Stroški njihovega dela so znašali 169.964 evrov. Največ študentov je opravljalo delo na kirurški kliniki, in sicer 72, sledi interna klinika s 56 študenti," so povedali za STA.