c S

Brežiški Ekonomski in trgovski šoli odobrili programa zdravstvene nege

17.01.2020 14:27 Brežice, 17. januarja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je brežiški Ekonomski in trgovski šoli po njenem 14 letnem prizadevanju za uvrstitev programov zdravstvena nega in bolničar med izobraževalne programe, ta odobrilo. V omenjeni šoli bodo tako lahko v novem šolskem letu v program zdravstvena nega vpisali 28 in v program bolničar-negovalec 26 dijakov.

Odobritev želenih programov je direktorica šole Mojca Tomažin danes potrdila za STA. Dodala je, da ima šola vse pogoje za uvedbo obeh programov in da so nanju pripravljeni.

Sicer pa želijo v preostalih nekaj dneh pred informativnimi dnevi bodoče dijake opozoriti, da imajo tovrstno možnost šolanja zdaj tudi v Posavju, je še dodala.

Brežiška Ekonomska in trgovska šola je sicer pred tednom pripravila novinarsko konferenco, na kateri so številni predstavniki različnih posavskih ustanov opozorili, da so nezadovoljni zaradi neuvrstitve programov zdravstvene nege v njen šolski program. Menijo namreč, da šola izpolnjuje prostorske, kadrovske in druge pogoje za njuno izvajanje, so poudarili in ministrstvo pozvali, naj napako popravi.

Tomažinova je takrat tudi ocenila, da bi omenjena programa morala Posavju pripasti zaradi njegove obmejne lege, podhranjenosti na področju srednješolskih programov, regijske enakopravnosti, potreb in da bi preprečili odliv mladine.

Dodala je, da je njihova šola, ki jo je pretekla leta obiskovalo do približno 800 dijakov in jo zdaj obiskuje približno 300 srednješolcev, na pol prazna in da je Posavje edina regija z bolnišnico, ki nima omenjenih srednješolskih programov.

Sicer pa so na novinarski konferenci navedli še, da je v Posavju letno razpisanih manj srednješolskih mest, kot je devetošolcev, ki končajo osnovno šolo, in da se zunaj Posavja šola 45 odstotkov tamkajšnjih dijakov.

Izpostavili so, da je zanimanja za omenjena šolska programa dovolj, hkrati pa je dovolj tudi potreb, predvsem na področju pomoči na domu in v domovih za starejše. Omenjena brežiška šola in tamkajšnja bolnišnica imata na voljo tudi dovolj usposobljenega učnega kadra.

Omenjeno zahtevo je podprla tudi direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar, ki je opozorila, da se regija stara in da bodo zato v zdravstveni negi potrebovali še več kadra.