c S

Po dogovoru med šolskim ministrstvom in Svizom tudi drugi sindikati za ureditev napredovanj

17.01.2020 13:35 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Potem ko sta šolsko ministrstvo in šolski sindikat Sviz podpisala dogovor o izvrševanju stavkovnega sporazuma, ki se nanaša na karierni razvoj strokovnih delavcev v šolstvu, so se tudi nekateri drugi sindikati oglasili s pozivi za ureditev napredovanj. Med njimi je pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška.

V skladu z dogovorom, ki so ga minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) podpisali 8. januarja, bo napredovanje zaradi v naziv svetnik lažje. Tako naj bi do tega naziva prišlo več učiteljev. Hkrati so se zavezali, da bo ob prvem spreminjanju zakona o organizaciji in financiranju v vzgoji in izobraževanju vključen tudi predlog za uvedbo naziva višji svetnik kot četrtega naziva.

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pod Počivavškovim vodstvom zahtevajo, da se na enak način omogoči napredovanje javnim uslužbencem v ostalih delih javnega sektorja. "Ob enakih merilih takšna enaka obravnava ne bi smela biti vprašljiva, ampak samoumevna," je poudaril Počivavšek.

Zahtevajo, da vlada pripravi vse potrebno za uvedbo četrte stopnje naziva v dejavnostih z delovnimi mesti, na katerih je možno napredovanje v nazive. Kjer uvedba tega naziva ni možna, pa zahtevajo večji razpon plačnih razredov med nazivi.

Hkrati zahtevajo ustrezno spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki bo zaposlenim na delovnih mestih, na katerih ni mogoče napredovati v nazive, omogočila napredovanje na delovnem mestu za največ 15 plačnih razredov. Tako bi bile njihove možnosti za napredovanje na delovnem mestu primerljive z zaposlenimi na delovnih mestih, na katerih je mogoče napredovanje v nazive. Delovna mesta, na katerih ni mogoče napredovati v nazive, so denimo delovna mesta plačne skupine J, zaposleni v dejavnostih zdravstva, obvezne socialne varnosti in varstva narave, so zapisali.

Poleg tega pričakujejo, da možnosti napredovanja tako v šolstvu kot na drugih področjih ne bodo odvisne od razpoložljivosti proračunskih in drugih virov in posameznikovega položaja v hierarhični strukturi. Najnovejši predlogi o t. i. dvojnih plačah v raziskovanju in visokem šolstvu pa po njihovih besedah ne bi pomenili samo nepredvidljivega razpadanja plačnega sistema, ampak dodatno razslojevanje glede na umeščenost v hierarhijo, menijo. V javnih službah morata biti edini merili nagrajevanja obseg in kakovost dela, so poudarili.

V Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR), kjer pozdravljajo podpis dogovora s Svizom, so vlado in šolsko ministrstvo ta teden prav tako pozvali, da čim hitreje omogočita uvedbo novega naziva tudi za ostale poklice in razmislita o možnosti za napredovanje v nazive tudi za nekatere poklice, ki so zdaj iz njih izključeni.

Izboljševanje sistema napredovanj z omenjenim dogovorom po njihovem pozivu ne more biti zaključen, pri čemer so še zlasti spomnili na delovno mesto vzgojitelja in zaposlene v plačni skupini J, med katerimi so denimo pomočnik vzgojitelja, poslovni tajnik in računovodja.

Sindikat uslužbencev plačne skupine J je podoben poziv naslovil na Pikala in glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimirja Štruklja. "Ne diskriminirajte zaposlenih javnih uslužbencev plačne skupine J, ki je že daleč zaostala pri poštenem plačilu za svoje delo," so zapisali na svoji spletni strani.