c S

V središču Novega mesta odprli podeželsko-izobraževalno središče

10.01.2020 16:24 Novo mesto, 10. januarja (STA) - Partnerji projekta Z roko v roki do kakovostne prehrane so v prenovljeni hiši na novomeškem Bregu danes odprli Podeželsko-izobraževalni center, ki bo ponujal lokalne pridelke, izdelke in doživetja ter hkrati deloval kot razvojno jedro učenosti in ustvarjalnosti. Vrednost projekta je nekaj več kot 115.000 evrov, 85 odstotkov je evropskega denarja.

Dekanja visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto Lea Marija Colarič-Jakše je ob odprtju povedala, da bodo omenjeno središče namenili vrtičkarjem, osnovnošolcem, dijakom, študentom, meščanom in drugim obiskovalcem Novega mesta.

Vzpostaviti želijo zaupanja vredno razvojno-informacijsko jedro, kjer bodo skušali predvsem mladim privzgojiti čut za lokalne izdelke in pridelke ter zdravo prehranjevanje. V projekt so vključene vzgojno-varstvene, izobraževalne in socialnovarstvene ustanove, namenjen pa je tudi ranljivejšim skupinam in njihovemu prehranjevanju.

V prenovljeni stavbi pri nekdanjih mestnih južnih ali t. i. Karlovških vratih ob vstopu na novomeški Glavni trgi bodo sicer v kratkem do konca uredili razstavno trgovino s ponudbo domačih dolenjsko-belokranjskih izdelkov, v pritličju je velika učilnica z multivizijo, kjer bodo pripravljali različne delavnice in degustacije ter ponujali turistične informacije, v podstrešnem delu bodo pisarne in dodatne učilnice. Skupaj gre za 230 kvadratnih metrov uporabne površine.

"S pomočjo izkušenih strokovnjakov bodo tam mladi lahko razvijali svoje zamisli za izboljšanje življenja v mestnem in podeželskem okolju, priložnost pa bodo imeli vsi, ki želijo dejavno sodelovati pri razvoju mesta in podeželja," je poudarila dekanja.

Sicer pa bodo v okviru omenjenega projekta med drugim posneli promocijski film o zdravih šolskih jedilnikih, po osnovnih šolah bodo pripravili rokodelske krožke in izdelali poslovni načrt za delovanje logističnega centra zdrave prehrane in samooskrbe na Dolenjskem in v Beli krajini.

Colarič-Jakšetova je še povedala, da so za Podeželsko-izobraževalni center prenovili propadajočo nekdanjo stanovanjsko hišo, ki je kulturno-zgodovinski spomenik, pri njeni sanaciji in oživitvi pa so upoštevali kulturno-varstvena izhodišča.

Partnerski projekt Z roko v roki do kakovostne prehrane so v okviru lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina zasnovali Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma, Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto in Razvojni center Novo mesto.