c S

Približno 80 mladih iz Evrope bo razpravljalo o okoljskih problemih

10.01.2020 08:39 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Društvo Evropski mladinski parlament Slovenije od danes do nedelje v Ljubljani prireja regionalno sejo, na kateri se bodo osredotočili na okoljsko problematiko. Zbralo se bo približno 80 mladih iz 13 evropskih držav.

V petih odborih bodo razpravljali o pametnih mestih, pariškem podnebnem sporazumu, ljudeh, ki morajo svoje domove zapustiti zaradi okoljskih težav, in o zavrženi hrani. Zaključke bodo v nedeljo predstavili na generalni skupščini, je za STA povedal član upravnega odbora Evropskega mladinskega parlamenta Slovenije Jure Sušnik.

Seje društva po njegovih besedah nudijo udeležencem možnost, da razpravljajo o aktualnih evropskih temah in izmenjajo stališča. Hkrati zanje pomenijo priložnost za aktivno državljanstvo. Udeleženci bodo poleg Slovenije prišli iz Belgije, Bosne in Hercegovine, Francije, Hrvaške, Irske, Litve, Nizozemske, Srbije, Švedske, Švice, Turčije in Velike Britanije.

V društvu, ki je medvrstniški in neformalni izobraževalni program, želijo vzpostavljati medkulturno razumevanje in spodbujati politično sodelovanje. Mladim omogočajo, da razvijajo vodstvene sposobnosti in se naučijo delati v skupinah. Včlanjeni so v Evropski mladinski parlament s sedežem v Berlinu, ki je ena največjih mladinskih organizacij v Evropi, njeni člani pa prihajajo iz 40 evropskih držav.

Evropski teden mladih konec aprila in v začetku maja lani je potekal pod geslom Demokracija in jaz. Tako geslo so izbrali, ker lahko mladi vplivajo na odločitve, ki so pomembne za njihovo življenje. Na spletni strani Evropskega mladinskega portala so še izpostavili, da je demokracija vrednota, ki jo v Evropi gradijo in utrjujejo že leta.

Po mnenju raziskovalcev in urada za mladino je vključenost mladih v skupnost zelo pomembna. Na uradu poudarjajo, da so mladi nujen in enakovreden del skupnosti, ki mora biti demokratično vključen v vse procese odločanja, saj bodo prav oni v prihodnosti zagotavljali trajnostni razvoj.