c S

Na Ekonomski fakulteti o prihodnosti kapitalizma

09.01.2020 23:35 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Kapitalizem je danes edini družbenoekonomski sistem na svetu, v knjigi Capitalism, Alone trdi ekonomist Branko Milanović. In kapitalizem bo tudi ostal, vendar ga moramo aktivno oblikovati, je poudaril na današnji predstavitvi knjige v Ljubljani. Med drugim je predlagal uvedbo visokega davka na dedovanje ter močan javni izobraževalni sistem.

Milanović v sodobnem svetu vidi dve vrsti kapitalizma: meritokratski oz. liberalni kapitalizem, ki vlada tudi v Sloveniji, ter ljudski kapitalizem, katerega predstavnica je denimo Kitajska. V slednjem sistemu ima pomembno vlogo država.

Izpostavil je več dejavnikov, zaradi katerih se v kapitalizmu krepi neenakost, denimo vse večja vloga kapitala v luči avtomatizacije in robotizacije ter porok med pripadniki istega ekonomskega sloja. Da bi se povečevanju neenakosti izognili, predlaga vrsto ukrepov: na strani kapitala denimo visoko obdavčitev prihodkov ali, še bolje, visoko obdavčitev dedovanja. Na strani dela pa je ključen pomen kakovostne, dostopne javne izobrazbe, ki tudi revnejšim odpira vrata do višjih prihodkov.

Izpostavil je prepričanje, da se elite same ne bodo pripravljene odreči tistemu, kar je v njihovem takojšnjem interesu. Zato mora posredovati država, ki jim vzame orodja za povečevanje bogastva oz. tega razdeli. Dodal je še, da ne verjame v od-rast, saj le rast zagotavlja vzdrževanje ugodnega položaja v svetu in zmanjšanje globalne revščine. Na vprašanje, ali lahko Zemlja to prenese, pa je odgovoril, da je tehnološki optimist.

Milanović v sedanjih trendih, kot so krepitev skrajnih političnih prepričanj, ne vidi krize kapitalizma, ampak nezadovoljstvo z zahodnimi institucijami. Pozitivno vlogo komunizma pa vidi v tranziciji koloniziranih držav od fevdalizma do kapitalizma.

Da kapitalizem ni v krizi, ampak so sodobni trendi težava posledica odsotnosti socialnih politik, se je strinjala Tamara Pavasović Trošt z ekonomske fakultete. Država mora sooblikovati kapitalizem z vrsto ukrepov, da bo ta deloval za sodobno družbo, denimo z ukrepi, ki bodo zagotovili, da bodo najboljši učitelji učili na javnih šolah in bodo najboljši zdravniki delali v javnem zdravstvenem sistemu, je poudarila.

Podjetnik in predsednik alumni kluba ekonomske fakultete Janez Škrabec je prepričan, da EU v sedanjem svetu še vedno zagotavlja precej ugodno razmerje med podjetništvom na eni in socialnih korektivih na drugi strani. "Ni pa to enkrat za vselej, ni samo po sebi umevno, ampak se moramo vedno za to boriti," je dejal.