c S

Na FDV predstavili zbornik o vlogi ljubljanske univerze pri preobrazbi slovenskega naroda v nacijo

06.01.2020 19:05 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Na ljubljanski fakulteti za družbene vede (FDV) so danes predstavili zbornik, ki je izšel ob 100. obletnici univerze. Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je ob predstavitvi izpostavil, da se družba ne zaveda pomena univerze za njen razvoj in da znanje ni v krizi. Je pa izpostavil vprašanj, kaj s tem znanjem narediti oz. kako ga uporabiti.

Kot so sporočili s fakultete, se je predstavitve zbornika Vloga Univerze v Ljubljani pri preobrazbi slovenskega naroda v nacijo udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je dejal, da je univerza ključna pri razvoju družbe in ključni razvojni element te države.

Akademik Matjaž Kmecl je povedal, da se mali narod ne more upreti s puško, ampak z intelektualno samozavestjo.

Zbornik, ki ga je uredil profesor FDV Igor Lukšič, je uvod v razmislek o vlogi univerze v različnih obdobjih družbenega razvoja in tudi v različnih političnih režimih. Univerza je nosilka mišljenja, novega mišljenja, pa tudi znanstvenega, družbenega in političnega konservativizma in za uveljavljanje svoje vloge potrebuje svobodo, so navedli.

Brez ljubljanske univerze ne bi imeli ne trdnega slovenskega naroda in ne samostojne države. Univerza je od zametka ideje o njeni ustanovitvi leta 1848 do začetka 20. stoletja, ko so se začele intenzivne priprave na njeno vzpostavitev, vedno sooblikovala stanje v narodnem gibanju in tudi stopnjo politične osveščenosti slovenskega naroda, so zapisali v sporočilu za javnost.

Konferenca z 22 referati in okroglo mizo študentov je na fakulteti potekala maja lani. Oktobra je izšel zbornik s 17 referati in tremi uvodnimi zapisi. Glavni namen majske konference je bil obeležiti 100. obletnico univerze z osvetlitvijo njene družbene in politične vloge pri utrjevanju slovenske samobitnosti in nastanku slovenske države.