c S

DZ podprl plačano odsotnost z dela za spremstvo prvošolcev

18.12.2019 20:32 Ljubljana, 18. decembra (STA) - DZ je danes potrdil predlog Levice za dopolnitev zakona o delovnih razmerjih, s čimer so vsem zaposlenim staršem, tudi v zasebnem sektorju, zagotovili pravico do dodatnega prostega dne v primeru spremstva otroka prvošolca v šolo na prvi šolski dan.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je v torek, ko so poslanci opravili obravnavo, izpostavil, da je tudi matični odbor predlog podprl soglasno. Danes je za dopolnitev glasovalo 84 poslancev, proti pa en.

Kot je pojasnil v imenu predlagatelja, so si zaposleni v javnem sektorju že pridobili pravico do spremstva otroka v šolo na prvi šolski dan, zaposleni v zasebnem sektorju pa je še nimajo, s čimer so ti starši in posledično njihovi otroci postavljeni v neenak položaj.

Poslanske skupine so se strinjale, da je neenakost treba odpraviti in so predlogu napovedale podporo, so pa v nekaterih poslanskih skupinah izrazili obžalovanje, da ni bil usklajen na ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Ta je o predlogu Levice razpravljal prejšnji teden, spremembam pa so posebej ostro nasprotovali delodajalci. Med drugim so izpostavili, da zakon že določa en dan dodatnega dopusta za vse starše, ki imajo otroke, stare do 15 let.

Predloga Levice ni podpirala tudi vlada. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enakem možnosti Urban Krajcar je dejal, da vlada sicer podpira ukrepe, ki prispevajo k lažjemu usklajevanju dela in družine, a ocenjuje, da so takšni mehanizmi v okviru splošne delovno-pravne ureditve tudi že umeščeni in opredeljeni.