c S

Zavod Cene Štupar že 60 let nudi možnosti odraslim za več znanja in veščin

12.12.2019 08:33 Ljubljana, 12. decembra (STA) - Javni zavod Cene Štupar - Center za izobraževanje Ljubljana, ki je največja od 34 ljudskih univerz v Sloveniji, letos praznuje 60 let. V svojih programih letno izobrazi več kot 10.000 ljudi in jim tako nudi možnost za več znanja, s tem pa tudi za novo poklicno pot ali odpre vrata do državljanstva.

Večina ljudi, ki se vključuje v programe centra, prihaja iz ranljivih ciljnih skupin. Med njimi so starejši, brezposelni, migranti in zaposleni z nižjo izobrazbo. Večji del programov je za omenjene ciljne skupine brezplačen, financirata pa jih Evropski socialni sklad in država.

Izobraževanje odraslih je po opozorilu zavoda pomembna veja izobraževanja, ki ima v Sloveniji že dolgo tradicijo. Pomen izobraževanja in osebne rasti skozi celo življenje in ne zgolj v mladosti v zadnjih letih postaja vse bolj pomembno. Glede na to so tisti, ki izobražujejo odrasle, postali pomemben spremljevalec v življenju vsakega posameznika. To dokazuje tudi veliko število upokojencev, ki se vključujejo v njihove programe, ker želijo ostati v stiku z napredkom tehnologije in informacijami, do katerih je mogoče priti na internetu.

Okroglo obletnico zavoda bodo danes obeležili s številnimi delavnicami od ličenja do kulinarike, v različnih tujih jezikih pa bodo spregovorili o bližajočih se božično-novoletnih praznikih. Pripravili so tudi okrogli mizi na temo migrantov in starejših.

Na prvi okrogli mizi bodo iskali odgovor na vprašanje, kako se begunci in priseljenci vključujejo na trg dela. Spraševali se bodo, ali je res poglavitna težava pri zaposlovanju priseljencev neznanje jezika ali pa se soočajo tudi z drugimi izzivi. Pogledali bodo tudi, katera znanja in kompetence so pomembne za delodajalce.

Na okrogli mizi o izzivih srebrne generacije pa bodo razpravljali o medgeneracijskem povezovanju in sodelovanju, uporabi novih tehnologij za večjo vključenost, prostovoljstvu in medgeneracijskem prenosu znanja. Dotaknili se bodo tudi oblikovanja okolja za aktivno staranje.