c S

Celjska vrtca Ringa raja in Mavrica ponovno sprejela otroke

10.12.2019 14:16 Celje, 10. decembra (STA) - Celjska vrtca Ringa raja in Mavrica, v katerih od oktobra oz. novembra poteka sanacija onesnažene zemlje na igrišč, sta ponovno sprejela otroke. V vrtec Ringa raja so se otroci tako vrnili v ponedeljek, v Mavrico pa takoj po jesenskih počitnicah, so za STA povedali na okoljskem ministrstvu, ki vodi sanacijska dela.

Sanacijska dela z izkopi so po navedbah ministrstva že zaključena in sedaj potekajo dela, kjer ni več možnosti stika z onesnaženo zemljino.

Prav tako je že urejeno izravnavanje površin z dvema plastema novega tampona, urejene so površine okoli dreves in popravljene so hidroizolacije na objektu vrtca Mavrica. V naslednjih dneh bo celjska občina izvedla tudi sanacijo meteorne kanalizacije zunaj ograje vrtca Mavrica, kar bo izboljšalo stanje na območju parkirišč, ki služijo predvsem prebivalcem blokov v naselju ob vrtcu. Izvedena so tudi vsa potrebna gradbena dela za namestitev novih tlakov in nastavki za igrala.

Večina gradbenih del na obeh vrtcih bo zaključena januarju prihodnje leto, potem bo sledila dobava in polaganje travnega tepiha, kar pa bo odvisno od vremenskih razmer, so še navedli na okoljskemu ministrstvu.

Sanacija igrišč pri celjskih vrtcih je potrebna zaradi onesnaženosti zemljine s težkimi kovinami. Okoljsko ministrstvo namerava letos izvesti sanacijo igrišč v petih vrtcih, ki so onesnažena s težkimi kovinami, zanjo pa je predvidenih okoli milijon evrov proračunskega denarja. Po načrtih bodo sanirali tri enote vrtca Zarja in po eno enoto vrtcev Anice Černejeve in Tončke Čečeve.

V letu 2020 naj bi stekla sanacija še po dveh enot vrtcev Zarja in Anice Černejeve ter še ene enote vrtca Tončke Čečeve.

Na priporočilo nacionalnega inštituta za javno zdravje pa so igrišča ob vrtcih do konca sanacije zaprta.