c S

Zdravstveni dom za študente poziva k cepljenju proti HPV

05.12.2019 10:24 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Okužba z virusom HPV je najpogostejša spolno prenosljivo okužba, s katero se večina spolno aktivnih ljudi okuži vsaj enkrat v življenju. Najpogostejša je pri mladih, starih od 15 do 25 let. V zdravstvenem domu za študente v Ljubljani pozivajo k cepljenju proti HPV, zato v petek pripravljajo cepilni dan, so sporočili iz zdravstvenega doma.

Okužba s humanim papilomavirusom (HPV) je največkrat prehodna in mine brez večjih posledic. Vendar je v nekaterih primerih dolgotrajna ter lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

"Človeški imunski sistem večino teh okužb obvlada in so prehodne ter minejo brez posledic v enem ali dveh letih," pojasnjuje zdravnica Mojca Miholič.

"Ob tem naravna protitelesa, ki jih organizem med okužbo ustvari, ne ščitijo posameznika pred ponovno okužbo za isti tip HPV in je torej možna ponovna okužba z istim ali drugim tipom virusa. Žal pa je v desetih odstotkih virusna okužba lahko dolgotrajna in traja dlje časa, ter kot taka lahko poveča tveganje za nastanek predrakavih in rakavih obolenj, posebno če gre za okužbo z visokorizičnimi tipi HPV," je dodala.

Za zaščito je poleg preventivnih pregledov programa Zora na voljo tudi cepljenje proti HPV. Preventivni presejalni program Zora je namenjen ženskam, z njim pa odkrivajo predrakave spremembe materničnega vratu. Cepljenje pa je namenjeno obema spoloma, priporočljivo je cepljenje pred začetkom spolne aktivnosti.

V okviru nacionalnega programa cepljenja je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno za dekleta v 6. razredu osnovne šole. Dekleta, ki so prvo cepljenje kot šestošolke zamudila in so rojena leta 1998 ali kasneje, imajo še vedno možnost brezplačnega cepljenja pri svojem izbranem zdravniku. Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, vendar pa je zanje samoplačniško. Cepljenje se zlasti priporoča ženskam, ki so že imele predrakave spremembe ali raka zaradi okužbe s HPV, so zapisali.

Zdravstveni dom za študente tako v petek dopoldne organizira cepljenje proti virusu HPV. Mogoče bo cepljenje s prvim odmerkom in tudi nadaljevanje cepljenja za vse, ki so že prejeli prvi ali drugi odmerek. Za študentke, ki so rojene po letu 1998 in še niso bile cepljene, bo cepljenje brezplačno. Samoplačniško pa se lahko cepijo tudi ostale ženske in moški. Za dosego dolgoročne zaščite proti virusu HPV je treba izvršiti celotno predpisano shemo cepljenja.