c S

Šest nekdanjih profesorjev dobilo tožbe proti Univerzi na Primorskem

03.12.2019 10:38 Ljubljana/Koper, 03. decembra (STA) - Univerza na Primorskem (UP) je po sodbi ljubljanskega višjega delovnega in socialnega sodišča še šestim profesorjem izplačala odškodnine zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja leta 2016. Skupna višina odškodnin znaša 95.800 evrov. Že pred tem so odškodnine prejeli trije nekdanji profesorji UP.

Profesorji so dobili odpovedi, ko se je Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper ločilo od univerze, na sodišču pa so zdaj pravnomočno dokazali, da ločitev ustanov ne bi smela posegati v njihova delovna razmerja oz. medsebojno sklenjene pogodbe, navaja časnik.

Kot še spomne Delo, je 13 od 17 nekdanjih profesorjev UP, ki so pod zdaj že nekdanjim rektorjem Draganom Marušičem pred tremi leti dobili odpovedi pogodb in so univerzo tožili, na sodišču dokazalo nezakonitost. Devet profesorjev je tudi že dobilo izplačane odškodnine, dvema je bila odškodnina zavrnjena, v preostalih dveh primerih pa postopek še ni končan.

Pravdanje se sicer še ni končalo. Nekateri od profesorjev so vložili revizijo na razsodbo višjega sodišča, napovedujejo pa tudi vložitev novih tožb za dodatno odškodnino. Na univerzi v primeru tožbe Boštjana Šimuniča pa napovedujejo, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.