c S

Na ministrstvu predstavitev rezultatov mednarodne raziskave PISA

03.12.2019 07:47 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Ministrstvo za izobraževanje bo danes predstavilo prve rezultate najnovejšega preverjanja bralne, matematične in naravoslovne pismenosti slovenskih 15-letnikov v mednarodni raziskavi PISA. Na novinarski konferenci bosta sodelovala minister Jernej Pikalo in nacionalna koordinatorka raziskave PISA za Slovenijo Klaudija Šterman Ivančič.

PISA 2018 je v mednarodnem prostoru že sedmi, za Slovenijo pa peti krog zbiranja podatkov v okviru programa preverjanja bralne, matematične in naravoslovne pismenosti 15-letnikov. V vsakem krogu se ena od teh pismenosti preverja podrobneje in bolj poglobljeno in leta 2018 je to bila, ponovno po letu 2009, bralna pismenost, so pojasnili na ministrstvu.

Ob tem so spomnili, da so bili rezultati o bralni pismenosti za Slovenijo leta 2009 pod povprečjem OECD, da pa so zadnji rezultati PISA 2015 pokazali pomembno izboljšanje, saj so bili tudi bralni dosežki slovenskih 15-letnikov, podobno kot matematični in naravoslovni v vseh dosedanjih krogih, nad povprečjem OECD.

S Pedagoškega inštituta pa so sporočili, da niso soorganizator novinarske konference, čeprav PISA poteka na Pedagoškem inštitutu in bo rezultate predstavljala Šterman Ivančičeva, ki je nosilka raziskave na inštitutu. Z ministrstvom so se namreč razšli pri formatu predstavitve. Bo pa, kot so napovedali, Pedagoški inštitut v začetku januarja organiziral svojo predstavitev, z udeležbo znanih strokovnjakov in komentatorjev.