c S

S projektom EUTOPIA do evropske univerze prihodnosti

02.12.2019 18:25 Ljubljana, 02. decembra (STA) - V mestni hiši poteka prva javna predstavitev projekta EUTOPIA Zveze šestih evropskih univerz, ki je v okviru razpisa Erasmus+ pridobila pet milijonov evrov nepovratnih sredstev za gradnjo evropske univerze prihodnosti. Cilj projekta je priprava dolgoročne strategije za preoblikovanje univerze v skladu s sodobnimi praksami na trgu znanja.

Kot je v nagovoru pojasnil rektor ljubljanske univerze Igor Papič, gre za triletni razvojni projekt, v katerem poleg ljubljanske univerze sodeluje še pet evropskih univerz: Univerza Vrije Universiteit Brussel, Univerza v Göteborgu, Univerza Paris Seine, Univerza Pompeu Fabra Barcelona in Univerza v Warwicku.

Cilj projekta EUTOPIA, ki ga vodi prav ljubljanska univerza, je priprava dolgoročne strategije za preoblikovanje univerze v skladu s sodobnimi praksami in pristopi na trgu znanja, kar bo pospešilo povezovanje vseh štirih stebrov: raziskovanja, izobraževanja, inoviranja in prenosa znanja v družbo.

Nepovratna sredstva bodo namreč po rektorjevih navedbah pospešila poslanstvo delovanja univerzitetne zveze EUTOPIA v obliki mreže evropskih kampusov s skupinskimi raziskavami, z večjo mobilnostjo študentov, akademikov in osebja ter skupnimi inovacijami, ki služijo širši javnosti v regionalnih skupnostih. Tako bo ljubljanska univerza po Papičevem mnenju skupaj z omenjenimi petimi univerzami naslednja tri leta gradila univerzo prihodnosti.

Partnerji zveze EUTOPIA, ki združuje več kot 165.000 študentov, 30.000 članov osebja in raziskovalna središča, ki pokrivajo 760 znanstvenih področij, so od začetka delovanja februarja že postavili trdne temelje za sodelovanje na akademskem in študijskem področju, vključno s štipendijami za doktorske naloge v somentorstvu, novimi skupnimi magistrskimi programi, poletnimi šolami in akademskimi delavnicami, ki jih organizirajo partnerske ustanove.

Udeležence je na začetku nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković, prek videa pa še generalna direktorica direktorata za izobraževanje, mladino, šport in kulturo pri Evropski komisiji Themis Christophidou.

Javne predstavitve oziroma okrogle mize se udeležujejo med drugim tudi rektorji oz. predstavniki omenjenih petih evropskih univerz.