c S

Rektorsko konferenco bo prihodnji dve leti vodil mariborski rektor Kačič

29.11.2019 19:45 Vipava, 29. novembra (STA) - Predsedujoči rektorski konferenci, rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik je na zadnji letošnji seji predal predsedovanje rektorju Univerze v Mariboru Zdravku Kačiču. Ta napoveduje, da bo treba vzpostaviti v Sloveniji primerljive pogoje, kot jih imajo univerze v zahodni Evropi.

Kačič je prepričan, da bo treba več narediti tudi pri vključevanju slovenskih univerz v mednarodni prostor. "Gre za internacionalizacijo študijskih programov, kjer je bilo v preteklosti že veliko žolčnih razprav. Se pa tega bojimo, ker posamezni deležniki ne razumejo celotnega sistema internacionalizacije, ampak stvari reducirajo zgolj na posamezne vidike," je opozoril Kačič.

Podpredsedniško mesto pa bo prihodnji dve leti pripadalo rektorju Univerze v Ljubljani Igorju Papiču.

"Predvsem sem bil pozitivno presenečen nad pozitivnim delovanjem rektorske konference, odličnim sodelovanjem vseh štirih rektorjev, tudi ko smo se lotevali reševanja težav, ki so v začetku izgledale nemogoče in nerešljive. Vedno smo se potrudili, da smo prišli do nekega konsenza oziroma odločitve s konsenzom, ki je bila v korist vseh štirih članic in tudi širšemu slovenskemu visokošolskemu prostoru," je svoje drugo predsedovanje rektorski konferenci povzel Zavrtanik.

Na rektorski konferenci so spregovorili tudi o tožbi Nove univerze pred upravnim sodiščem. Zavrtanik je pojasnil, da je do tožbe prišlo, ker se je postopek sprejemanja dveh novih univerz v rektorsko konferenco nekoliko zavlekel, kar pa Nova univerza ne sprejema.

"Kakšen je razlog za takšno njihovo odločitev ni znano. Mogoče so na tak način želeli le nekoliko pospešiti odločitev o sprejetju v rektorsko konferenco," pa je pojasnil Papič.

V svojih vrstah so danes pozdravili novo rektorico Univerze na Primorskem Klavdijo Kutnar.

Gostili pa so tudi predsednika Evropskega raziskovalnega sveta Jean-Pierra Bourguignona, s katerim so se pogovarjali o vlogi Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) v evropski znanstveni politiki in izboljšavi položaja slovenskih univerz.