c S

Kardinal Versaldi in Pikalo tudi o financiranju zasebnega šolstva

29.11.2019 19:45 Ljubljana, 29. novembra (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje je danes potekalo srečanje prefekta kongregacije za katoliško vzgojo v Vatikanu Giuseppeja Versaldija in ministra Jerneja Pikala. Govorila sta tudi o pravici staršev do izbire pri izobraževanju otrok in financiranju zasebnega šolstva, pri čemer je Pikalo gosta seznanil z začetkom dela posebne delovne skupine.

Srečanje je potekalo v izredno odprtem in prijaznem vzdušju, tudi sodelovanje med državo in Cerkvijo sta sogovornika ocenila kot dobro, je po srečanju na Facebooku zapisalo ministrstvo.

Kardinal je po navedbah ministrstva pozdravil dejstvo, da država in družba cenita vrednote izobraževanja, hkrati pa izpostavil, da bi si želel reševanja odprtih vprašanj v dialogu med državo ter lokalno Cerkvijo in nunciaturo v Ljubljani.

Med drugim je izpostavil pomen in željo, da bi starši pri izobraževanju otrok imeli pravico do izbire, in željo, da bi država ponujala možnost pluralizma. Minister je po navedbah ministrstva ob tem poudaril, da država pravico staršev do izbire zagotavlja skladno z določbami Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vsemi njenimi dodatnimi protokoli, katerih podpisnica je, možnost pluralnega izobraževanja pa da zagotavlja preko različnih izobraževalnih programov.

Sogovornika sta se dotaknila tudi financiranja zasebnih šol. Glede tega je Pikalo kardinala "seznanil s potekom prve seje delovne skupine, ki je bila v četrtek na ministrstvu". "Skupina je sestavljena iz predstavnikov različnih političnih strank ter predstavnikov zasebnega in javnega šolstva. Njen namen je razprava glede odprtih vprašanj javnega financiranja šolstva ter možnosti izbire izobraževalnih programov. Delovna skupina bo nadaljevala z delom in predstavlja prostor za dialog med različnimi deležniki slovenskega izobraževalnega sistema," so zapisali na ministrstvu.

S Slovenske škofovske konference pa so po srečanju sporočili, da se je kardinal v pogovoru s Pikalom zahvalil za vso podporo, ki jo država namenja delovanju katoliških vzgojno-izobraževalnih ustanov ter izpostavil njihov pomen. Ob tem je poudaril tudi vlogo teološkega študija v Sloveniji, ki letos obeležuje 400 let svojega delovanja, ter "izrazil podporo celoviti ureditvi zasebnega katoliškega šolstva tako na državni kot tudi na mednarodni ravni".

Kardinala Versaldija sta na srečanju na ministrstvu med drugim spremljala apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich in predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Versaldi se namreč mudi na obisku v Sloveniji. Danes se je med drugim srečal s slovenskimi škofi in predstavniki katoliških vzgojno-izobraževalnih ustanov v državi. Med drugim se je sestal tudi z vodstvom Zavoda sv. Stanislava in se seznanil z delovanjem te največje katoliške vzgojno-izobraževalne ustanove v Sloveniji.