c S

Na naravoslovnotehniški fakulteti bodo odprli prenovljeno zbirko mineralov, kamnin in fosilov

29.11.2019 13:30 Ljubljana, 29. novembra (STA) - V prostorih naravoslovnotehniške fakultete bodo danes s krajšo slovesnostjo odprli prenovljeno zbirko mineralov, kamnin in fosilov. Gre za najstarejšo naravoslovno zbirko v Sloveniji, ki je prvič združena na enotni lokaciji, so sporočili oddelka za geologijo ljubljanske univerze.

Zbirka oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je ena izmed najpomembnejših naravoslovnih zbirk mineralov, kamnin, rud, fosilov in kostnega gradiva. V sklopu zbirke je trenutno evidentiranih 14.469 vzorcev mineralov, kamnin in rud, 8719 vzorcev fosilov, 437 stratigrafskih vzorcev in 733 vzorcev kostnega gradiva, so za STA pojasnili na oddelku fakultete za geologijo.

Zbirko mineralov, kamnin in rud je leta 1920 osnoval Karel Hinterlechner. Kot predstojnik katedre za mineralogijo in petrografijo je bil Hinterlechner idejni in izvedbeni oče univerzitetne zbirke. Do leta 1932 mu je uspelo pridobiti kar 9140 primerkov, od katerih jih je v inventarno knjigo vnesel 7653. Hinterlechner je postavil tudi temelje paleontološki zbirki.

Poleg vzorcev pa je Hinterlechner priskrbel tudi sredstva za izdelavo zelo trpežnih hrastovih vitrin, ki še danes krasijo zbirko. V Ljubljani so bile unikatno izdelane po načrtih vitrin podobne zbirke na Univerzi v Pragi. Kot so sporočili z oddelka za geologijo, je njihova selitev leta 2018 predstavljala pravi podvig. Takrat so tudi ugotovili, da so bile vitrine selitvi izpostavljene že leta 1949. Trenutno so postavljene v pritličju stavbe Naravoslovnotehniške fakultete, kjer prvič na enotni lokaciji združena celotna zbirka.

Združitev obstoječih zbirk na enotni lokaciji je omogočila selitev celotnega oddelka za geologijo na enotno lokacijo v stavbo Montanistike na Aškerčevi.

Zbirke se nahajajo v polkletnih in pritličnih prostorih v jugovzhodnem krilu stavbe, v treh nivojih, med katerimi je omogočeno neposredno prehajanje. V polkleti se tako nahajata osteološka in stratigrafska zbirka, del omar pa je namenjen arhivskemu in nerazstavljenemu materialu.

V pritličju je zbirkam namenjena velika soba, ki je razdeljena na dva nivoja. Na spodnjem nivoju so razstavljene mineraloška, rudna in petrološke zbirke, na zgornjem nivoju pa paleontološka zbirka.

V dolgem hodniku pred sobo so del omar predelali v osvetljene razstavne omare, v katerih so predstavljeni izbrani primerki iz vseh opisanih zbirk. Nekaj razstavnih omar so ohranili tudi v drugem nadstropju stavbe, kjer sedaj domuje oddelek za geologijo, so sporočili z oddelka.