c S

Teološka fakulteta s slavnostno akademijo obeležuje 100 let delovanja

28.11.2019 08:25 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani (UL) bo drevi s slavnostno akademijo v Slovenski Filharmoniji obeležila 100-letnico. Na jubilejni slovesnosti z naslovom Vera išče besede: prvih sto let Teološke fakultete UL, ki se je bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, se bodo spomnili več stoletnega študija teologije na slovenskih tleh.

Ljubljanska univerza je bila ustanovljena leta 1919, ko je regent Aleksander Karađorđević 23. julija 1919 podpisal zakon o univerzi kraljestva Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani. Ena njenih ustanovnih članic je bila poleg filozofske, medicinske, pravne in tehniške fakultete tudi teološka fakulteta.

31. avgusta 1919 je bilo s kraljevo odločbo imenovanih prvih 18 profesorjev univerze. Za rojstni dan univerze pa štejemo 3. december 1919, ko je v tedanji deželni zbornici Kranjskega deželnega dvorca, kjer je še danes sedež univerze, slavist France Ramovš predaval o historični gramatiki slovenskega jezika.

Tudi teologi so odločilno prispevali k ustanovitvi univerze. Zgodovinar Metod Mikuž je že v Zborniku ob 50-letnici leta 1969 zapisal, da so bili "prav teologi tisti, ki so pokazali Vseučiliški komisiji, edino pravo pot, da je treba - če so na razpolago kvalificirani učitelji - iskati rešitev vprašanja ljubljanske univerze le na domačih tleh".

Teološka fakulteta, ki jo obiskuje več kot 320 študentov vseh stopenj, je začela delovati v nekdanjem Alojzijevišču. Leta 1949 je bila izključena iz ljubljanske univerze in je postala samostojna ustanova. V letu 1952 je bila izključena tudi iz vrste javnih izobraževalnih ustanov in je postala interna cerkvena ustanova. Jeseni 1972 so Alojzijevišču dogradili prizidek, kjer so zdaj predavanja.

Leta 1968 je začel v Mariboru delovati oddelek s tremi zadnjimi letniki in se od 1993 postopno razširil na celoten teološki študij. Maja 1991 je fakulteta znova dobila status državne ustanove in bila 18. novembra 1992 ponovno vključena v univerzo. V akademskem letu 1993/94 je stekel dvopredmetni študij - v Ljubljani v povezavi s filozofsko, v Mariboru pa s pedagoško fakulteto. Od 1997 v Mariboru potekajo predavanja v novi škofijski stavbi Andreanum.

Na nocojšnji akademiji bo slavnostni govornik zaslužni profesor Anton Stres, ki bo spregovoril o pomenu teologije v preteklosti in prihodnosti. Zbrane bodo nagovorili tudi Pahor, rektor ljubljanske univerze Igor Papič, ljubljanski nadškof metropolit oziroma veliki kancler teološke fakultete Stanislav Zore, prefekt Kongregacije za katoliško vzgojo kardinal Giuseppe Versaldi ter dekan fakultete Robert Petkovšek.