c S

Logaški občinski svet namenil 1,2 milijona evrov za reševanje prostorske stiske OŠ

25.11.2019 14:56 Logatec, 25. novembra (STA) - Logaški občinski svet je v četrtek sprejel občinski proračun za prihodnje leto, v katerem je za izgradnjo prizidka k Osnovni šoli 8 talcev v Logatcu namenil 1,2 milijona evrov. Ta naj bi za nekaj časa rešil prostorsko stisko na šoli. Logaški župan Berto Menard računa, da bi lahko gradnjo začeli v prvih mesecih prihodnjega leta.

Po besedah župana so trenutno v fazi izdelave načrta za prizidek ob stari šolski telovadnici. Tega naj bi skupaj s projektantom, ravnateljico in gradbenim odborom, v katerem so predstavniki svetniških skupin in sveta osnovne šole, dorekli do sredine decembra, nato pa bodo zaprosili za gradbeno dovoljenje. Ko bo to izdano, naj bi začeli graditi.

Vsaj del sredstev od potrebnega 1,2 milijona za gradnjo namerava občina dobili preko razpisa ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, za preostali del pa se namerava zadolžiti.

S prizidkom bodo po besedah župana pridobili štiri učilnice in nekaj kabinetov, kar naj bi nekaj časa zadostovalo za reševanje prostorske stiske na šoli, hkrati pa se zaveda, da bo treba najverjetneje iskati tudi dolgoročnejše rešitve. So namreč ena od občin za velikim prirastom prebivalstva.

Kot pravi župan, so smernice ministrstva za izobraževanje, naj ne gradijo nove šole, ampak skušajo težave reševati v okviru obstoječih šol. Kljub temu pa ima občina pripravljene tri parcele, na katerih lahko glede na potrebe zgradi bodisi vrtec bodisi šolo.

"Eden od predlogov je tudi, da bi na mestu, kjer je trenutno vrtec, uredili šolo. A slednjega se vsaj do leta 2021 ne smemo dotikati, saj je bil energetsko saniran z evropskimi sredstvi. Poleg tega je sama zgradba takšna, da ne dovoljuje enostavne preureditve igralnic v učilnice. Za kaj takega bi bil potreben večji gradbeni poseg, ki pa ni smiseln," je za STA dejal župan.

OŠ 8 talcev se namreč že nekaj let sooča z velikim pomakanjem prostora. Zaradi tega je pouk potekal tudi v strokovni knjižnici in v čitalnici, pouk slovenščine za tujce in ure dodatne strokovne pomoči pa kar na hodniku. Težave so ob začetku letošnjega šolskega leta delno začasno rešili z ureditvijo dveh dodatnih učilnic v malih vadbenih prostorih v športni dvorani.

Menard ob tem opozarja, da so ena od občin z največjim prirastom prebivalstva ter da bodo zgolj z občinskim proračunom težko reševali potrebe po vrtcih in šolah. Zato na pomoč poziva državo.

Proračun občine, ki so ga potrdili logaški občinski svetniki, sicer predvideva, da bo občina v prihodnjem letu porabila 19 milijonov evrov, medtem ko bodo njeni prihodki znašali nekaj manj kot 17 milijonov evrov. Pri tem se namerava zadolžiti za 1,6 milijona evrov.

Občina je v proračunu 300.000 evrov namenila tudi za OŠ Tabor v Gornjem Logatcu, kjer nameravajo po besedah župana povečati jedilnico, preseliti knjižnico, prostor nad kuhinjo pa nadzidati ter tako pridobili dva razreda in nekaj kabinetov.