c S

Začenja se teden splošnih knjižnic, čas praznovanja in opozarjanja na pomen knjižnic

18.11.2019 08:03 Ljubljana, 18. novembra (STA) - Slovenske splošne knjižnice bodo v sredo obeležile svoj dan. Osrednji dogodek bo v dvorani IZUM v Mariboru, na prireditvi bodo podelili nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte v knjižnicah. Obenem knjižnice po Sloveniji že tretje leto praznujejo teden splošnih knjižnic, ki se začenja danes. Do petka se obeta vrsta dogodkov.

Vsak november splošne knjižnice praznujejo svoj teden z vrhuncem 20. novembra. Ves teden knjižničarji pripovedujejo svojim uporabnikom in tistim, ki to še niso, pa tudi vsem drugim, o svojih raznolikih storitvah, je za STA povedala predsednica Združenja slovenskih splošnih knjižnic Vesna Horžen.

"V času, katerega vrednote in atributi so 'višje, hitreje, močneje', so knjižnice na prvi pogled verjetno najmanj pomembna postranska stvar na svetu," razmišlja Vesna Horžen in našteva: "Skoraj nihče ne omenja knjižnic, ko gre za naštevanje področij kulture, so na zadnjem mestu, vse, kar se v knjižnicah ponuja kot storitev, je samoumevno in ni omembe vredno".

Kot poudarja Vesna Horžen, obstajata celo stereotipa, da je tipična knjižničarka pusta gospa, ki se jo opazi le takrat, ko je zoprna, ter da so knjižnice prostori, ki "dišijo" po prahu in papirju in so zato ljudem neprijetni. "Knjižnice so kot Pepelke, ki so jim naložena vsa tista dela, ki jih pač nekdo mora opraviti," je povedala predsednica Združenja slovenskih splošnih knjižnic.

Zaradi omenjenega se je Združenje slovenskih splošnih knjižnic leta 2017 odločilo, da bo novembra pripravilo "gostijo v deželi branja", kot so tudi poimenovali prvo leto praznovanja.

Za letos združenje napoveduje pester program po vseh 58 splošnih knjižnicah, ki bo pod enakimi naslovi v vsaki knjižnici edinstven. Tako bo današnji dan, poimenovan Zelena knjižnica/ Eko dan, ponudil dejavnosti "v zeleni barvi", torkov moto se bo glasil Rastemo z različnimi informacijskimi viri, z različnimi gosti v knjižnici, z glasbo, z znanjem, domišljijo, lokalno skupnostjo, četrtek bo namenjen vsem, kar ponuja knjižnica, petek pa bo posvečen zeleni knjigi.

V sredo, ko bo dan splošnih knjižnic, bodo praznovanja po vseh knjižnicah, osrednja prireditev pa bo v dvorani Inštituta informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru. Na ta dan bodo predstavili poslanstvo in vlogo splošnih knjižnic v družbi ter podelili nagrade združenja.

Pester program z različnimi prireditvami, predstavitvami knjig, predavanji ter glasbenimi in izobraževalnimi dogodki v tem tednu pripravljajo tudi v Mestni knjižnici Ljubljana, kjer bodo v sredo novim članom ob vpisu v knjižnico podarili enoletno članarino, so sporočili iz Mestne knjižnice Ljubljana.