c S

Na mednarodnem sejmu izobraževanja je danes mogoče dobiti vrsto informacij o študiju v tujini

14.11.2019 13:43 Ljubljana, 14. novembra (STA) - Na Mednarodnem sejmu izobraževanja (World Education Fair), ki danes poteka v hotelu Slon, se lahko vsi zainteresirani iz prve roke seznanijo z informacijami o študiju v tujini. Na sejmu se namreč predstavlja 30 izobraževalnih institucij s celega sveta. Organizatorji, svetovalna agencija IntegralEdu, pričakujejo okoli 500 obiskovalcev.

Na sejmu je mogoče pridobiti informacije predvsem o možnostih študija v državah, ki so zastopane na sejmu, to so Velika Britanija, Avstrija, Nizozemska, Danska, Švica, Portugalska, Luksemburg, ZDA, Savdska Arabija in Hrvaška. Pri tem se lahko vsi zainteresirani seznanijo s pogoji vpisa, možnostjo pridobitve štipendije in posojil za študij ter informacijami o možnostih nastanitve. Seznanijo se lahko tudi z jezikovnimi tečaji v tujini, testi poklicne orientacije ter opravljanju izpita za certifikat znanja angleščine IELTS.

Sejem organizira IntegralEdu, mednarodna svetovalna mreža, orientirana na Jugovzhodno Evropo, ki dijakom in študentom pomaga pri izobraževanju na tujih univerzah. Kot je za STA povedala predstavnica IntegralEdu za Hrvaško Martina Benzon Puntijar, študenti iz tega dela Evrope največ zanimanja kažejo za študij v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, saj so to države, ki študentom iz EU nudijo največ ugodnosti. Med drugim jim nudijo štipendije, študentska posojila, znižane šolnine in možnost študentskega dela. "Odprto je veliko možnosti, vse skupaj pa tudi več ni tako drago, kot je bilo včasih," je dejala.

Na današnjem sejmu so obiskovalcem na voljo tudi informacije, kaj bo za študij v Veliki Britaniji pomenil morebitni brexit. Benzon Puntijarjeva glede tega pravi, da se za tiste, ki bodo vpisani še v septembru 2020, ne spreminjanja nič. "Vsi študenti EU, vpisani do takrat, bodo imeli v času celotnega študija enake pravice, kot so veljale do zdaj. Kaj bo pa potem, pa ne ve nihče," je dejala.

Po besedah predstavnice IntegralEdu v Sloveniji Urše Young obiskovalci na sejmu iščejo predvsem informacije o možnostih študija v tujini, tisti, ki te možnosti že poznajo, pa iščejo predvsem pomoč pri vpisu, pridobitvi štipendije in sami nastanitvi. Nekateri, ki še ne vedo, kaj bi študirali, se odločijo tudi za test o tem, kateri študij bi bil zanje najbolj primeren. Obisk na tovrstnih sejmih po njenih besedah sicer raste, sejem pa ponavadi obiščejo tisti, ki resno razmišljajo o študiju v tujini. Na tujem sicer po statistiki Unesca študira od 4000 do 5000 slovenskih študentov, dodaja Benzon Puntijarjeva.

Na sejmu se bo predstavila tudi univerza King Abdullah University of Science and Technology iz Savdske Arabije. Predstavlja jo profesor Khaled Nabil Salama, ki vodi njen oddelek za elektroinženirstvo. Njegov namen je, da v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer bo ta konec tedna potekal podoben sejem, najde dva študenta, ki bi v Savdski Arabiji študirala elektroinženirstvo, pri čemer jim bo vse stroške študija krila univerza.