c S

Postojnski dijaki izdelujejo leseno plovilo

10.11.2019 14:52 Postojna, 10. novembra (STA) - Dijaki Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna te dni skupaj z ameriškim mentorjem Archom Davisom izdelujejo leseno plovilo. Ves les za slabe štiri metre dolg čoln so pridobili iz slovenskih gozdov, plovilo pa bodo krstili in splavili prihodnje leto v Piranu. Kaj bodo z njim storili zatem, pa še ne vedo.

Izdelovanje čolna je poseben izziv, čeprav dijaki postojnske srednje šole nekaj izkušenj s čolni že imajo. V okviru projekta V istem čolnu - mladi čuvarji izročila so tako izdelali cerkniški jezerski čoln, na pobudo kustosa Narodnega muzeja Igorja Ravbarja pa so se ob gradu Snežnik preizkusili v popolnoma ročni izdelavi deblaka, so sporočili iz šole.

Pobudo za izdelavo čolna in za mentorsko sodelovanje dizajnerja in izdelovalca plovil Archa Davisa je dal Aleš Verdir, ki opravlja diplomatsko službo v Bruslju in je pobudo za sodelovanje naslovil na tri lesarske šole v Sloveniji, odzvali pa so se le v Postojni, je pojasnila ravnateljica Cvetka Kernel, ki se ji je projekt zdel izjemna priložnost za njihove dijake.

"Prihodnost mizarstva v Sloveniji je namreč v butični produkciji, izdelava čolna pa je eden od takšnih podvigov, ki dijakom lahko pomaga, da se bodo bolje znašli v življenju," je dejala ravnateljica.

Dijaki čoln izdelujejo ob mentorstvu ameriškega učitelja novozelandskega rodu Davisa, ki je doslej izdelal že skoraj sto lesenih čolnov. Kot je povedal, pa je z dosedanjim delom dijakov zelo zadovoljen.

Čoln že dobiva lepo podobo, Davis pa ga bo s postojnskimi dijaki obdeloval še ves prihodnji teden. Čoln je dolg 3,9 metra, težak bo okrog 70 kilogramov, izdelan pa bo iz smrekovine, macesnovine in furnirskih plošč, pri čemer so ves les zanj pridobili iz slovenskih gozdov.

Prihodnje leto bodo čoln krstili in prvič splovili skupaj z dijaki piranske pomorske šole v okviru pomorskega krsta, za naprej pa ideje še zbirajo. Morda ga bodo prodali in izkupiček darovali v dobrodelne namene, morda pa ga bomo podarili kakšnemu lokalnemu zavodu ali v uporabo otrokom s posebnimi potrebami.