c S

Pikalo predlagal računskemu sodišču revizijo poslovanja vseh javnih visokošolskih zavodov

06.11.2019 13:33 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je računskemu sodišču predlagal revizijo poslovanja vseh javnih visokošolskih zavodov, so danes sporočili z ministrstva. Pikalo se je s tem odzval na različne dvome o domnevno negospodarnem poslovanju javnih univerz, ki so se v zadnjem času pojavili v javnosti.

Na šolskem ministrstvu so prepričani, da bodo revizije pripomogle k odpravi dvomov in nejasnosti glede delovanja in poslovanja javnih visokošolskih zavodov. Revizije bodo namreč podale celostni pregled gospodarnega ravnanja in smotrnosti, namenskosti ter zakonitosti porabe vseh proračunskih sredstev, ki jih pridobijo javne univerze in njihove članice.

"Univerze morajo s sredstvi ravnati transparentno in gospodarno. V primeru kakršnihkoli nepravilnosti morajo pristojni organi ustrezno ukrepati. Nedopustno je, da bi se morebitne nezakonitosti in nepravilnosti prikrivale," so zapisali na ministrstvu. Poudarili so, da se vseskozi zavzemajo za transparentno in namensko rabo javnih sredstev, tudi v primeru javnih univerz.

Ministrstvo v skladu z obstoječo zakonodajo opravlja nadzor nad zakonitostjo dela javnih visokošolskih zavodov in o svojih ugotovitvah obvešča pristojne organe. "Računsko sodišče pa lahko revidira poslovanje uporabnikov javnih sredstev, torej tudi javnih univerz, v kontekstu pravilnosti in smotrnosti poslovanja," so dodali.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je sicer konec oktobra ministra Pikala pozval, naj na računsko sodišče naslovi predlog za izvedbo revizije ustreznosti poslovanja vseh treh javnih univerz. Kot je v pozivu zapisal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, jih skrbi medijsko poročanje o domnevno nečednem poslovanju tako na ljubljanski kot na mariborski univerzi.

V Svizu menijo, da bi računsko sodišče z revizijo pripomoglo, da v prihodnje ne bi prihajalo do zlorab instituta civilnih pogodb, neupravičenega izplačevanja dodatkov, netransparentne porabe denarja, izkoriščanja mladih zaposlenih na fakultetah ter vseh tistih, ki niso del skupine privilegiranih.

Tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije so izrazili pričakovanje, da bodo pristojni organi sporne prakse izplačil dodatkov zaposlenim na Univerzi v Ljubljani raziskali, odgovorni pa zanje odgovarjali. Rektorja Igorja Papiča in šolsko ministrstvo so pozvali k ukrepanju, da v prihodnje do zlorab ne bi več prihajalo.

Na ljubljanski univerzi so namreč po nedavnem poročanju POP TV okoli 200 posameznikom v treh letih razdelili 11,8 milijona evrov iz tržne dejavnosti. Na Univerzi v Mariboru pa naj bi bilo po poročanju Televizije Slovenija spornih za 50 milijonov evrov izplačil.