c S

Sto let ljubljanske univerze v pregledni razstavi na Kongresnem trgu

05.11.2019 07:30 Ljubljana, 04. novembra (STA) - Na Kongresnem trgu pred rektoratom ljubljanske univerze bo do 18. novembra na ogled razstava z naslovom 100 let Univerze v Ljubljani. V sliki in besedi je predstavljen razvoj največje in najstarejše slovenske univerze, ki letos praznuje stoletnico delovanja, so danes sporočili z univerze.

Razstava na 32 panojih prikazuje začetke visokošolskega izobraževanja na Slovenskem, prizadevanja za slovensko univerzo, prelomne dogodke, pomembne osebnosti, izpostavlja vse dosedanje rektorje Univerze v Ljubljani in razvoj njenih 26 članic.

"Fotografije iz preteklosti in sedanjosti, pospremljene s kratkimi besedili, bodo obiskovalcem v strnjeni zgodbi razkrile, zakaj je Univerza v Ljubljani pomembna za širše okolje in razvoj slovenske družbe," so zapisali na univerzi.

Ljubljanska univerza letos praznuje sto let delovanja, za njen rojstni dan pa velja 3. december, ko je imel prvi predavatelj univerze Fran Ramovš

v Zbornični dvorani na rektoratu prvo predavanje v slovenskem jeziku, ki je postavilo temelje visokošolskega izobraževanja v slovenskem jeziku.