c S

November priložnost za ozaveščanje o vzrokih in posledicah zasvojenosti

01.11.2019 19:38 Ljubljana, 01. novembra (STA) - November, mesec preprečevanja zasvojenosti, je priložnost za ozaveščanje o posledicah zasvojenosti, spodbujanje k dialogu in reševanju problemov ter poudarjanju pomena preventivnih dejavnosti na področju preprečevanja in zmanjševanja zasvojenosti, tudi s sodobnimi tehnologijami predvsem pri mladostnikih.

O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec začne ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja in dogajanja v njegovem življenju. Zasvojenost je po navedbah bolezen, ki vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, prizadene njegove odnose z okolico ter pusti posledice tako v družini zasvojenega kot v širši okolici.

Ob letošnjem mesecu preprečevanja zasvojenosti še posebej izpostavljajo vedenjske zasvojenosti s sodobnimi tehnologijami, ki že pri mladostnikih pomembno vplivajo na njihovo zdravje in odnose z drugimi.

"Raziskave ugotavljajo, da ima lahko pretirana uporaba sodobnih tehnologij pomembne posledice za vsakodnevno funkcioniranje, duševno zdravje in težav z ohranjanjem pozornosti. Zato je zelo pomembno, da se otroci dovolj družijo tudi z vrstniki v živo, da so dovolj fizično aktivni in da dovolj spijo," je pozvala Helena Jeriček Klanšček z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Medtem ko se zdravljenje ostalih odvisnosti ponavadi začne z abstinenco, je to pri novodobnih odvisnostih težje, če ne celo nemogoče doseči. "Mladi človek na primer ne more biti brez interneta in povsem izoliran od vrstnikov. Treba je bolj delati na spremembi načina življenja, na primer da mu bo družba in gibanje bolj všeč," je na nedavnem simpoziju o nekemičnih odvisnostih izpostavil vodja enote za bolezni odvisnosti in psihoterapijo na oddelku za psihiatrijo mariborskega kliničnega centra Tilen Zamuda.

NIJZ zato tudi letos pripravlja nacionalno konferenco ob mesecu preprečevanja zasvojenosti, ki bo 6. novembra 2019 na Otočcu. Tokratna konferenca bo naslavljala dve pomembni vsebini za razumevanje vzrokov zasvojenosti. Kot so zapisali, so to obremenjujoče izkušnje v otroštvu v povezavi z zasvojenostjo v odraslosti ter razvoj, rast in zorenje možganov.