c S

Odbor za izobraževanje bo opravil javno predstavitev mnenj o sodelovanju znanosti pri ustvarjanju politik

29.10.2019 19:08 Ljubljana, 29. oktobra (STA) - Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je na današnji seji odločil, da opravil javno predstavitev mnenj o informiranem ustvarjanju politik in sistemski transformaciji družbe. Predstavitev bo predvidoma 15. novembra, na njej pa bodo odgovarjali na vprašanja o sodelovanju znanosti pri ustvarjanju politik.

"Če se želi, da politične odločitve prinašajo pozitivne in učinkovite družbene spremembe, je vključitev znanstveno informiranega odločanja nujna," izhaja iz predloga za sklic seje. Znanstvena spoznanja imajo pomembno vlogo pri oblikovanju politik o družbenih izzivih, kot so podnebne spremembe, staranje prebivalstva, hrana, energetska varnost in implikacija umetne inteligence.

Z javno predstavitvijo mnenj želijo osvetliti pomen ustvarjanja politik, ki temeljijo na znanju, še piše.

Tako želijo med drugim odgovoriti na omejevanje znanstvenih dognanj le na akademsko skupnost, povečanje transparentnosti ob večjem upoštevanju znanosti in zmanjšati negotovost ob uporabi znanosti pri ustvarjanju politik, je na seji navedel predsednik odbora Branislav Rajić (SMC).