c S

Zmagovalec letošnjega hackathona mobilna aplikacija Varuh

22.10.2019 14:43 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Zmagovalec letošnjega hackathona je mobilna aplikacija Varuh, ki mladostniku pomaga pri iskanju Unicefovih varnih točk v primeru ogroženosti ali stiske ter tako zagotavlja varnost. Med drugim omogoča klicanje policije, obveščanje prostovoljcev na varni točki in sporočanje vrste stiske, s katero se mladostnik sooča.

Mobilna aplikacija Varuh, ki jo je pripravila tričlanska študentska ekipa Veverica, ponuja tudi rešitev za povečanje števila varnih točk in pošiljanje posnetka telefonske kamere.

Kot je dejal član zmagovalne ekipe Jure Tič, zelo malo ljudi ve za varne točke, hkrati pa so te zelo neenakomerno razporejene. Aplikacija otroke in mladostnike usmeri do najbližje varne točke, saj v nevarnosti ti lažje pogledajo na telefon, kot pa po zemljevidu iščejo varne točke.

Osrednji dogodek letošnjega hackathona je potekal 5. in 6. oktobra, ko so mladi iskali uporabne inovativne rešitve na področju zagotavljanja varnosti in mobilnosti.

Izmed vseh predstavljenih rešitev je strokovna komisija ob koncu kreativnega vikenda izbrala šest najboljših ekip. Te so na današnjem sklepnem dogodku svoje rešitve predstavile občinstvu, ki je z glasovanjem izbralo najboljše tri. Zmagovalne ekipe so prejele 2500, 1500 in 1000 evrov nagrade.

Drugo mesto je zasedla ekipa Šveps, ki je predstavila mobilno aplikacijo, ki omogoča številne storitve: klicanje policije, anonimno prijavo, obveščanje o nenavadnih dogodkih v bližini, hitro iskanje bližnjih zdravstvenih ustanov, defibrilatorjev, navodila za reševanje življenj, sistem za enostavno plačevanje parkirnin, enostavne razlage pravil in zakonov ter drugo.

Tretje mesto pa je občinstvo namenilo ekipi Full IN, ki je z aplikacijo Kolovarnik naslovila problem kraje koles. Z njeno pomočjo bi uporabniki podatke o ukradenem kolesu lažje posredovali policiji, ob nakupu rabljenega kolesa pa bi lahko preverili, ali je kolo, ki ga kupujejo, ukradeno.

Preostale ekipe so predstavile aplikacijo za najem zasebnih parkirnih mest v Ljubljani, turistično obremenjenih mestih in drugih večjih evropskih mestih; aplikacijo Lucija, virtualno policijsko svetovalko, ki pomaga v stiski, ozavešča in izboljšuje varnost; ter aplikacijo Carebear za spremljanje gibanja otrok.

Projekt je potekal v sodelovanju ministrstva za javno upravo, policije, ljubljanskega mestnega redarstva, ABC Pospeševalnika in Tehnološkega parka Ljubljana, v njem pa so sodelovali tudi številni tehnološki partnerji.